ONKOLOZI OTKRILI ŠTA NIKADA NE BI POJELI: To je ZLO U TANJIRU, ne bi to ni pomirisali!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su namirnice koje treba da izbegavate!

ONKOLOZI OTKRILI ŠTA NIKADA NE BI POJELI: To je ZLO U TANJIRU, ne bi to ni pomirisali!

Foto: Shutterstock

Onkolog dr Elizabet Komen naglašava važnost ishrane u borbi protiv raka, ističući da zdrava ishrana može imati ključnu ulogu ne samo u prevenciji, već i u procesu izlečenja. Ona savetuje da se promene u ishrani ne sprovode drastično, već postepeno, počevši od doručka. Dodatak čaše vode ujutro nakon buđenja i redovna šetnja takođe su preporučene navike koje doprinose opštem zdravlju.

Izbegavajte određene namirnice za doručak

Dr Kamen ističe važnost izbegavanja mesnih prerađevina poput slanine i kobasica za doručak. Ipak, naglašava da nije neophodno potpuno se odreći omiljenih namirnica, već ih konzumirati u umerenim količinama, posebno ako je reč o visoko prerađenoj hrani. 

- Slanina i kobasice su čest deo doručka mnogih, ali ja bih se što više udaljio od ovih namirnica i koncentrisao se na nemasne izvore proteina - kaže Kamat.

Foto: shutterstock

Onkolog tvrdi da se ne moramo potpuno odreći hrane koju volimo



Odreknite se gotove, zašećerene i visoko prerađene hrane

Onkolozi preporučuju izbegavanje namirnica prepunih šećera, masnoća i rafinisanih dodataka, te okretanje prirodnim namirnicama. Gotove žitarice, instant kaše, palačinke i vafli sa slatkim prelivima, kao i gotova peciva, spadaju u namirnice koje treba izbegavati, s obzirom na njihovu nisku nutritivnu vrednost i visok sadržaj stabilizatora i pojačivača ukusa koji mogu imati negativan uticaj na zdravlje, piše "Lepa i srećna".

Veličina porcije takođe je važna

Pored izbora namirnica, onkolozi ističu važnost kontrole veličine porcija, s obzirom na činjenicu da gojaznost predstavlja faktor rizika za nekoliko tipova raka. Stoga, pridavanje pažnje količini unete hrane takođe može imati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading