"ZADRŽAVAMO PRAVO" Organizatori Evrosonga doneli važnu odluku u vezi Palestine

Autor:

Svet

02.05.2024

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska policija upozorila je da će bezbednosne mere biti stroge.

"ZADRŽAVAMO PRAVO" Organizatori Evrosonga doneli važnu odluku u vezi Palestine

Foto: Shutterstock

Organizatori Pesme Evrovizije saopštili su danas da zadržavaju pravo da uklone palestinske zastave i propalestinske simbole na takmičenju koje će biti održano sledeće nedelje u Švedskoj.

Mišel Rovereli, šef komunikacija u Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), koja nadgleda takmičenje, rekla je da je kupcima ulaznica dozvoljeno da donesu i ističu samo zastave koje predstavljaju zemlje koje učestvuju u događaju, kao i zastavu duginih boja.

EBU sa sedištem u Ženevi zadržava pravo "da ukloni sve druge zastave ili simbole, odeću, predmete i transparente koji se koriste u svrhu instrumentalizacije TV programa", rekla je ona za AP.

Takmičenje koje svake godine privuče stotine miliona gledalaca, održaće se od 7. do 11. maja u Malmeu na jugu Švedske, nakon prošlogodišnje pobede Lorin koja je izvodila pesmu "Tatu".

Foto: Tanjug/AP

Zastava Palestine

Švedska policija upozorila je da će bezbednosne mere biti stroge.

Podsetimo, nedavno je više od 1.400 profesionalnih muzičara potpisalo peticiju kojom zahtevaju zabranu učestvovanja Izraela na ovogodišnjoj Evroviziji. Razlog za ovaj zahtev su, kako su naveli, ratni zločini u Pojasu Gaze

Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze, gde je, prema palestinskim vlastima, od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 77.437 je povređeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 odsto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna dela i preduzme mere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading