ISPITANO 40.000 PAROVA: Svaka srećna veza mora da ima ove TRI stvari!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

05.05.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje sprovedeno od strane kliničkih psihologa i istraživača Džona i Džuli Gotman otkrilo je nekoliko ključnih faktora koji doprinose dugotrajnosti i sreći u ljubavnim vezama.

ISPITANO 40.000 PAROVA: Svaka srećna veza mora da ima ove TRI stvari!

Foto: Shutterstock

Njihovo istraživanje obuhvatilo je više od 3.000 parova, a neki od njih su pratili čak 20 godina, dok su proučavali i više od 40.000 parova koji su započeli terapiju za parove.

Ispravke kao ključ uspešne veze

Jedan od ključnih faktora koji su Gotmanovi identifikovali kao zajednički za srećne parove je sposobnost da se posvete "ispravkama". Ova sposobnost podrazumeva ispravljanje grešaka i nesporazuma koje su partneri napravili, kako bi očuvali emocionalnu dobrobit svog partnera. Ova praksa omogućava partnerima da izgrade poverenje i ojačaju svoju vezu.

Izražavanje pozitivnosti kao ključni faktor

Drugi ključni faktor koji odlikuje uspešne veze je izražavanje pozitivnosti. Gottmanovi su sproveli istraživanje u kojem su pratili parove dok su rešavali nesuglasice, kategorizujući njihove interakcije kao pozitivne ili negativne. Otkrili su da su pozitivne interakcije, poput osmeha, dodira ili izraza razumevanja, od presudnog značaja za očuvanje srećne veze.

Foto: shutterstock

U istraživanju je učestvovalo 40.000 parova

Jasno izražavanje želja

Uspešni parovi takođe jasno stavljaju do znanja svojim partnerima šta žele. Ovo izražavanje želja može biti ključno za prevazilaženje nesporazuma i održavanje zdrave komunikacije u vezi. Gotmanovi ističu da je traženje onoga što želite teže nego što zvuči, ali da je ključno za održavanje zdrave veze.

Ovi faktori mogu biti od velike koristi parovima koji žele da unaprede kvalitet svog partnerskog odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading