TIKTOK NA KORAK OD ZABRANE: SAD dale rok kompaniji sa sedištem u Kini, ugrožava američku nacionalnu bezbednost (VIDEO)

Autor:

Svet

24.04.2024

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršni direktor TikTok-a nazvao je ovo "razočaravajućom odlukom", i ponovio posvećenost kompanije da pravno ospori zakon.

TIKTOK NA KORAK OD ZABRANE: SAD dale rok kompaniji sa sedištem u Kini, ugrožava američku nacionalnu bezbednost (VIDEO)

Foto: shutterstock,pixabay.com

Predsednik SAD, Džo Bajden, potpisao je danas nekoliko zakona, uključujući i onaj koji TikTok dovodi na korak od zabrane.

Bajden je potpisao zakon koji je Kongres SAD nedavno usvojio, po kom se traži da kompanija ByteDance, koja ima sedište u Kini, mora da proda TikTok ili će se suočiti sa zabranom na američkom tržištu.

Ova prodaja mora da se desi u roku od od devet meseci ili godinu dana, ako Bajden pristane da se iskoristi produženje od 90 dana. TikTok je već obećao da će se boriti protiv ove mere.

Zabrinutost zbog potencijalnog rizika za nacionalnu bezbednost leži u činjenici da kineski zakoni omogućavaju Vladi da zahteva podatke od kompanija, što bi moglo dovesti do ugrožavanja privatnosti američkih korisnika. 

Iako TikTok tvrdi da se podaci američkih korisnika ne nalaze u Kini, već u Singapuru, postoji bojazan da bi kineska vlada mogla manipulisati platformom.

- Ovaj neustavan zakon označava zabranu TikToka i mi ćemo ići na sud da bismo ga osporili. Time bi se uništilo sedam miliona preduzeća i oduzeo glas za 170 miliona Amerikanaca - saopštio je TikTok.

Izvršni direktor TikTok-a nazvao je ovo "razočaravajućom odlukom", i ponovio posvećenost kompanije da pravno ospori zakon.

Podsetimo, TikTok je u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta ByteDance, ali ne postoji javno dostupan dokaz da su vlada ikada uticala na ono što Amerikanci vide na aplikaciji, niti bilo kakav dokaz da su kineski zvaničnici špijunirali američke građane putem TikToka.

TikTok tvrdi da je izgradio firewall između svoje centralne kancelarije u Los Anđelesu i matične kompanije u Pekingu, ali neki izveštaji ukazuju na to da se američki korisnički podaci ipak prenose između ove dve lokacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading