"VERUJEM U OVU VLADU, ALI SU PRED NAMA IZAZOVNA VREMENA!" Vučić o novom premijeru i ministrima!

Autor:

Vesti

03.05.2024

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekujem da se zajedno izborimo za napredak Srbije, kazao je.

"VERUJEM U OVU VLADU, ALI SU PRED NAMA IZAZOVNA VREMENA!" Vučić o novom premijeru i ministrima!

Foto: Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je  premijeru Milošu Vučeviću i članovima nove Vlade i poželeo im uspeh i mnogo napornog rada, naglasivši da veruje u novu Vladu Srbije i da su pred nama izazovna vremena.

- Za mene je najvažnije da ostvaruju ciljeve, a to su briga o ljudima, povećane plate, Expo. Očekujem od Vlade da se suoči sa brojnim problemima i političkim oblacima koji se nadvijaju nad Srbijom, da se zajedno izborimo za napredak Srbije - rekao je Vučić sinoć za RTS.

On je naglasio da na kraju mandata ove vlade, krajem 2027. godine, vidi Srbiju kao najuspešniju zemlju u regionu, da očekuje dobre rezultate, ali i da će biti oblasti u kojima nećemo biti zadovoljni.

Govoreći o predstojećoj poseti predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji, Vučić je istakao da je to ogromna čast, odgovornost, obaveza i velika šansa za Srbiju i dodao  da je saradnja sa Kinom Srbiji donela mnogo, a da jedan od sporazuma, koji je potpisan u oktobru u Pekingu - Sporazum o slobodnoj trgovini - stupa na snagu 1. jula.

Predsednik Vučić je ukazao da je Srbija zahvaljujući saradnji sa Pekingom dobila mnogo, a jedna od tih stvari je i direktna avio linija do Tjenđina, i naglasio da uskoro dobijamo i drugu do Šangaja, a da je u planu i treća, koja će povezivati Beograd i Guangžou.

Naveo je da su u toku pregovori i za otvaranje direktne linije, posle Njujorka i Čikaga, do Majamija. 

Vučić je naveo da o značaju evropske posete kineskog predsednika Si Đinpinga, a u okviru koje će posetiti i Beograd, govori i tekst koji je objavio briselski  Politiko o tome da se pred Sijev dolazak u Parizu tajno sastaju predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc kako bi dogovorili evropsku agendu za razgovore.

Kada je reč o Ekspo, predsednik Vučić je rekao da Ekspo nije samo ono što se događa u Beogradu, da je više od toga i da će on ubrzati razvoj Srbije, ekonomski rast, ali stvoriti i nove prilike za posao i veća primanja građana.

"Ekspo nije samo ovo što se zbiva u Beogradu. Ekspo je ono što se zbiva od Sombora, Bačkog Brega, do Kikinde i Crnje, gde će se izgraditi brza saobraćajnica, takozvani Osmeh Vojvodine ili Osmeh severa Srbije. Ekspo je i auto put Beograd-Zrenjanin, 66,7 km trasa", rekao je Vučić.

Govoreći o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da u njoj nema nikakvih suštinskih izmena, da su prihvaćena tri britanska amandmana koja su, kako kaže, "za malu notu pojačali" rezoluciju i dodao da očekuje da se glasanje o njoj održi 15. ili 16. maja.

Vučić je rekao da su se rezoluciji kao kosponzori pridružili Estonija, Poljska, Luksemburg, Hrvatska i Bugarska.

- Prihvaćen je Peruov amandman da se kaže "međunarodni sudovi", a ne samo Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, već da se računa i Međunarodni krivični Sud u Hagu - dodao je predsednik države.

Vučić je naveo da je jednoglasno odbijen predlog Irana da se u rezoluciji spomene i genocid u Gazi i da su, iz njemu nepoznatog razloga, odbili predložene izmene australijske delegacije. 

- Celu ovu priču su uradili kako bi rekli da su obavili sveobuhvatne konsultacije. Da budemo sasvim precizni. Oni nikakve konsultacije nisu obavili, oni su obavili u krugu svojih kosponzor prijatelja, ni sa kim drugim to nisu obavili. Mi smo uputili pismo i Nemcima i Ruandi sa našim primedbama, molbama i zahtevima. Nikakav odgovor nismo dobili - istakao je Vučić i dodao da oni koji su pisali rezoluciju ne žele dijalog i ne žele da razgovaraju sa onima koji drugačije misle.   

Njihov je plan, kako je rekao, da se o rezoluciji glasa između 13. i 17. maja, najverovatije 15. i 16. i da se to poklopi sa glasanjem o prijemu Prištine u Savet Evrope.

- Srbija se nije obrukala. U jednoj odvratnoj atmosferi koju su kreirali i u regionu i u Evropi i svetu, protiv Srbije i srpskog naroda, mi nijednog sekunda nismo negirali užasne zločine koji su se dogodili u Srebrenici. Znate, kada imate odbrambene mehanizme, kada ste tako napadnuti, tada imate pravo i da se branite na drugačiji način. Mi to nismo učinili nijednog sekunda. Uvek smo pokazali pijetet prema žrtvama, poštovanje prema žrtvama - rekao je predsednik i istakao da se Srbija držala dostojanstveno, ponosito, časno i odgovorno.

Istakao je da će Srbija nastaviti borbu i da je naš posao i obaveza da se borimo za svoju zemlju.

Predsednik Vučić je rekao da nema prevelika očekivanja kada je reč o glasanju za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, ni kada je reč o rezoluciji o Srebrenici u GS UN, ali da će se Srbija boriti.

On je rekao da je Velika Britanija preuzela "palicu" u kampanji za Savet Evrope i da će glasanje za članstvo tzv. Kosova biti održano 16. ili 17. maja, a da će 15. ili 16. biti glasanje o rezoluciji u Srebrenici.

- Borićemo se do 15. i 16. iako znamo da će ishod biti negativan po nas, iako verujem da se oni koji donose rezoluciju neće radovati kada vide raspoloženje naroda, pošto znam da je Amerikancima stalo do objašnjenja oko Dejtonskog sporazuma. Britance nema potrebe ni da pitam. Ništa ne moram da ih pitam. Njih to ne interesuje. Dakle Amerikance pitam još jednom, jer su oni vrlo pažljivi po tom pitanju: 'Zašto ste dozvolili brutalno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma? - rekao je Vučić.

Naglasio je da je ono što je naš zadatak, i kada prođe taj dan i kada nastavimo uzdignuta čela i glave, da idemo da radimo još više, da podižemo našu zemlju još jače, da radimo na Ekspu, gradimo puteve, dovodimo novi investitore i da pobeđujemo u svemu.

- Mi svoj obraz da uništimo i da ukaljamo, nećemo. Dan posle toga, ogrnućemo naše srpske trobojke, okačićemo na naše kuće, ponosno ići ulicama, ne samo naše zemlje, već svih gradova sveta - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
duka

03.05.2024 08:00

mnogo stvari ce se poboljsati dolaskom kineskog predsednika u srbiju i celicno prijateljstvo bice jos celicnije

ceca

03.05.2024 08:06

Vučić pokazuje vođstvo i viziju u teškim vremenima, postavljajući ciljeve kao što su povećanje plata i briga o ljudima. To je liderstvo koje Srbija treba.

ceca

03.05.2024 08:07

Saradnja sa Kinom, kao i otvaranje novih avio linija i planirani infrastrukturni projekti, jasno pokazuju predanost predsednika Vučića da unapredi ekonomiju i stvori nove prilike za građane.

Sasa

03.05.2024 08:10

Iskreno verujem da će nova Vlada biti pun pogodak