EU POZIVA PRIŠTINU: Uspostaviti Zajednicu srpskih opština bez odlaganja

Autor:

Vesti

30.04.2024

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija podržava jedinstvenu institucionalnu i administrativnu strukturu na Kosovu

EU POZIVA PRIŠTINU: Uspostaviti Zajednicu srpskih opština bez odlaganja

Foto: printscreen



Portparol EU, Peter Stano, izneo je stav Brisela o srpskim institucijama na Kosovu, naglašavajući podršku Evropske unije jedinstvenoj institucionalnoj i administrativnoj strukturi na Kosovu. Istakao je da su dosadašnji sporazumi o dijalogu u potpunosti usklađeni sa principom jedinstvene institucionalne i administrativne strukture, te da prate pravni i institucionalni okvir Kosova, što je potvrđeno i zaključcima Evropskog saveta.

"Svi dosadašnji sporazumi o dijalogu su u potpunosti usklađeni sa principom jedinstvene institucionalne i administrativne strukture i prate pravni i institucionalni okvir Kosova, što potvrđuju i zaključci Evropskog saveta“, naveo je Stano u pisanom odgovoru.



Rešavanje statusa institucija koje finansira Srbija

Prema izjavi Petera Stana, očekuje se da se status institucija koje finansira Srbija reši u okviru dijaloga, posebno u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na Kosovu. Ovo pitanje je istaknuto kao ključno za dalji napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.

Poziv Prištini da uspostavi Zajednicu srpskih opština

Brisel je još jednom pozvao Prištinu da krene napred i bez daljeg odlaganja sa uspostavljanjem ZSO, u skladu sa Nacrtom statuta Evropske unije. Ovaj poziv predstavlja jasan signal Evropske unije o važnosti implementacije dogovorenih sporazuma i uspostavljanja održivih rešenja u vezi sa srpskim institucijama na Kosovu.

Ova izjava portparola EU jasno pokazuje podršku Brisela jedinstvenoj institucionalnoj i administrativnoj strukturi na Kosovu, kao i nameru da se konstruktivno reše otvorena pitanja kroz dijalog i implementaciju prethodno postignutih sporazuma.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading