MISTERIJA FOLIJA IZ PAKLICA CIGARETA: Da li je moguće zaraditi bogatstvo skupljajući ih?

Autor:

Razonoda

30.04.2024

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urbani mit o zlatnim folijama iz paklica cigareta

MISTERIJA FOLIJA IZ PAKLICA CIGARETA: Da li je moguće zaraditi bogatstvo skupljajući ih?

Foto: Shutterstock


Mnogi su čuli za "urbanu legendu" o skupljanju zlatnih folija iz paklica cigareta, ali koliko one zapravo vrede? Postoji široko rasprostranjeno uverenje da je kilogram ovih folija vredan sto evra ili više, što je podstaklo mnoge ljude da počnu sakupljati ove folije. Međutim, da li je ova praksa zaista isplativa?

Prodaja zlatnih folija

Na brojnim forumima i sajtovima za prodaju mogu se pronaći oglasi za prodaju ovih folija, a korisnici se često hvale svojim kolekcijama putem slika. Međutim, kada je jedan prodavac pokušao da proda svoju kolekciju, shvatio je da je ovo veoma teško ostvariva prodaja. Grupa za otkup folija na društvenim mrežama deluje opustelo, a niko od navodnih kupaca nije bio dostupan.

Stručna mišljenja o zlatnim folijama

Kako bismo saznali više o ovoj temi, kontaktirali smo stručnjake. Tehnolog Marko Veljača izražava oprez u vezi sa ovom praksom, ističući da folije verovatno sadrže aluminijum, ali da je izdvajanje čistog aluminijuma iz njih kompleksno i nedostupno prosečnoj osobi. Slično mišljenje iznosi i vlasnik zlatare, koji naglašava da je folija toliko tanka da je čak ni vaga ne registruje.

- U folijama zlata koliko ja znam nema. One u sebi možda sadrže aluminijum ali koliko ga ima i koje folije sadrže više a koje manje ne mogu da tvrdim. Aluminijum je neosporno vredna sekundarna sirovina ali bi izdvajanje čistog aluminijuma iz ovih folija bilo kompleksno i po mom mišljenju nedostupno prosečnoj osobi sa interneta, tako da bih bio maksimalno oprezan kada vidim takve oglase. Ono što mogu da vam kažem je da ne verujem da bi ijedan proizvođač napravio pakovanje koje je po toj nekoj računici vrednije od proizvoda, upozorava Veljača.


Nije sve zlato što sija

Ova priča o zlatnim folijama iz paklica cigareta potvrđuje narodnu izreku da "nije zlato sve što sija". Iako je iskušavajuće verovati da se iz paklica cigareta može izvući vredan materijal, stručnjaci upozoravaju da je potrebno biti oprezan kada su u pitanju oglasi koji obećavaju veliku sumu novca za ovakve materijale.

- Tu nema ‘z’ od zlata. Sve i da se u toj foliji nalazi išta vredno ona je toliko tanka da nju ni vaga ne registruje, sada ako je neko dovoljno uporan da skupi par tona možda mu se i isplati, kaže zlatar.


Iako je ova "urbana legenda" intrigantna, čini se da stvarnost nije tako blistava. Prodaja zlatnih folija iz paklica cigareta može biti teško ostvariva i potencijalno neisplativa. Stoga, pre nego što se upustite u ovu praksu, važno je da budete svesni stvarne vrednosti ovih folija i da ne nasedate na previše dobre ponude koje zvuče previše dobro da bi bile istinite.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading