NAUČNICI U PANICI: Otkrivena jeziva istina o kletvi grobnice kralja Tutankamona u Egiptu!

Autor:

Razonoda

01.05.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rešena misterija zloglasne "faraonove kletve" 100 godina kasnije

NAUČNICI U PANICI: Otkrivena jeziva istina o kletvi grobnice kralja Tutankamona u Egiptu!

Foto: Promo


Nakon decenija spekulacija i straha od navodne "faraonove kletve" koja je pratila otkriće grobnice kralja Tutankamona, naučnici su konačno pronašli mogući uzrok za misteriozne smrti nekoliko ljudi koji su bili povezani sa otkrićem 1922. godine. Ros Felouz, naučnik koji je objavio studiju u Journal of Scientific Ekploration (JSE), tvrdi da su toksični nivoi radijacije u grobnici mogli biti odgovorni za fatalne ishode.

Visoki nivoi radijacije u Tutankamonovoj grobnici

Felouzova studija otkriva da su toksični nivoi radijacije u grobnici bili izuzetno visoki, do te mere da bi bilo ko ko je bio izložen mogao razviti fatalnu dozu radijacione bolesti i raka. Ova otkrića pružaju uvid u moguće zdravstvene rizike povezane sa istraživanjem drevnih grobnica.

Republika

Foto: twitter.com/TRT World

 

 

Prisustvo radijacije u drugim egipatskim grobnicama


Naučnici su takođe otkrili da visoki nivoi radijacije nisu bili ograničeni samo na Tutankamonovu grobnicu, već su pronađeni i u drugim grobnicama u Egiptu, uključujući i lokacije u blizini piramida. Ovo otkriće baca novo svetlo na pitanje radijacije u drevnom Egiptu i postavlja pitanje koliko su drevni Egipćani bili svesni ovih toksičnih materijala.

Strah od natprirodnih kletvi

Iako je Felouzova studija pružila naučno objašnjenje za smrti povezane sa otkrićem Tutankamonove grobnice, postoji i istorijski kontekst koji se odnosi na strahovanja od natprirodnih kletvi. Jezive upozoravajuće poruke uklesane na zidovima drevnih grobnica, poput "oni koji razbiju ovu grobnicu dočekaće smrt od bolesti koju nijedan lekar ne može da dijagnostikuje", pridodaju misterioznosti ovim mestima.

Nesvakidašnji događaji prilikom otvaranja grobnice

Otvaranje Tutankamonove grobnice nije bilo bez neobičnih događaja koji su dodatno podstakli strahovanja od kletvi. Bizaran nestanak struje i peščana oluja u Kairu, kao i iznenadna smrt Karnarvonovog omiljenog psa, samo su neki od događaja koji su okruživali ovo istorijsko otkriće.

Uvid u drevni egipatski život kroz otkriće grobnice

I pored strahova i misterija, otkriće Tutankamonove grobnice u Dolini kraljeva predstavlja jedno od najfascinantnijih arheoloških nalaza. Sa više od pet hiljada predmeta otkrivenih u grobnici, uključujući i pogrebne cipele od čvrstog zlata, ovo otkriće pruža dragoceni uvid u život drevnih egipatskih kraljeva.

Misterija Tutankamonove smrti

Iako je otkriće grobnice pružilo obilje dragocenih artefakata, pitanje kako je Tutankamon zaista umro ostaje nerazjašnjeno. Sa sumnjom da je patio od zdravstvenih problema povezanih sa brakom njegovih roditelja, smrt mladog faraona ostaje misterija koja intrigira istraživače i ljubitelje egipatske istorije.

Kao novinar, ovo otkriće predstavlja važan korak ka razumevanju drevnog Egipta i njegovih tajni, ali i podseća na značaj pažljivog proučavanja istorijskih artefakata kako bi se rasvetlile misterije prošlosti.

(NY POST)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading