NOVA VERZIJA GOOGLE CHROME: Velika sigurnosna poboljšanja

Autor: Republika

Razonoda

16.12.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izdanje 63 trenutno najpopularnijeg web pretraživača na svetu dolazi na računare s operativnim sistemima MacOS, Windows i Linux s nizom sigurnosnih i drugih poboljšanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Blokiranje ekstenzija 

Administratori mogu putem konzole Google Admin da blokiraju korišćenje ekstenzija za Chrome kako bi, na primer, onemogućili pristup upravljanju datotekama, web kamerama, VPN-ovima... 

Izolacija web odredišta 

Chrome je i do sada nastojao da ograniči jedan proces na jedan otvoreni tab kako bi smanjio bezbednosne rizike i povećao stabilnost rada. U osnovi, ideja je bila sprečavanje toga da rušenje jednog taba za sobom povuče ceo web pregledač, ali i otežati posao svima koji nastoje da ubace zlonamerni kod u vaš računar. 

U Googleu su sad to dodatno pooštrili kako bi pojedinačna web odredišta bila tretirana kao zasebni procesi. To će se odnositi i na povezane web stranice, dok će dugi periodi surfovanja u tabu koji pokriva nekoliko različitih web odredišta dobiti novi proces s otvaranjem svakog novog domena. 


Na žalost, to će za 10 do 20 odsto povećati ionako (pre)visok stepen korišćenja Chromeove memorije. Stoga nova funkcija nije uključena po početnim podešavanjima već je potrebno da je sami aktivirate. To možete učiniti tako što ćete otvoriti podešavanja, pa About Chrome, Site Isolation i potom odabrati Enable. 

Bookmark Manager dobio Material Design 

Alat za upravljane bookmarkovima dobio je uobičajene elemente interfejsa Material Design, među kojima su traka za aplikacije s većom trakom za pretragu i tamno plava tema s animacijama, veći fontovi, širi prored... Nakon što nadogradite Chrome na izdanje 63, zavirite u meni pod Bookmarks, pa Bookmark Manager.

Redizajnirani Chrome Experiments 


Stranica chrome://flags s eksperimentalnim aplikacijama za Chrome takođe je preuređena u skladu s Material Designom, a dobila je i tabove u kojima možete razdvojiti dostupne i nedostupne eksperimente (Available/Unavailable), kao i novu dugmad i padajuće menie. 

Takođe je dodata i nova traka za aplikacije pri vrhu, u kojoj je - uz pretraživač - veće dugme Reset all to defaults. 

Noviteti za Android 

Veliki deo promena namenjen je operativnom sistemu Android, s novim jasnijim iskačućim prozorom s dozvolama koji je zamenio jednostavan banner pri dnu koji je bilo lako zameniti. Dodata je i podrška za funkciju Smart Text Selection, koju nudi Android Oreo. 

Uporedno preuzimanje (Chrome 64) 

Ova bi funkcija trebalo da ubrza preuzimanje (download) podataka na uređajima vođenim operativnim sistemom Android. Trebalo bi da se aktivira automatski čim je preuzimanje aktivno duže od dve sekunde.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading