Roditelji moraju da prate šta njihova deca rade na internetu

Autor: Republika

Razonoda

07.02.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji moraju biti digitalno osposobljeni da odgovore na zahteve vremena i prate svoju decu na internetu, da znaju koji su njihovi nalozi i šifre na društvenim mrežama, kakav sadržaj plasiraju, kaže državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomiunikacija Tatjana Matić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Takođe, dodaje ona, moraju deci stalno ponavljati da ne smeju da komuniciraju sa nepoznatim ljudima na društvenim mrežama, Matić je rekla da najnoviji slučaj fotografija na Instagram profilu gde su deca postavljala slike kako koriste drogu na različitim mestima, pokazao da država ima mehanizme da reaguje, da su MUP i tužilaštvo pokrenuli istragu. 

- Ovo podseća na trend koji je 2016. godine započeo u Velikoj Britaniji, trend sa bizarnim selfijima i igrom izazova - gde deca preko društvenih mreža zadaju jedni drugima besmislene zadatke koji ih često mogu dovesti u životnu opasnost - rekla je Matić za RTS. 


Takvih izazova, kako kaže, biće sve više jer u digitalnoj eri sve ono što je vezano za kriminal, drogu i nalazilo se na ulici polako se seli na nove platforme. 

- Nemoguće je sprečiti pojavu ovakvih naloga i ovakvih situacija. U ovom trenutku imate milijardu internet stranica, a mladi od 15 do 24 godine koji ih najviše koriste internet, su ciljna grupa - pojasnila je ona. 

Podseća da već godinu dana radi kol centar za bezbednost dece na internetu, da su im se u početku više obraćali odrasli za pomoć, a da je danas taj broj skoro izjednačen . 

Najčešće ih zanima, kako kaže, na koji način da zaštite svoje naloge, ukoliko je došlo do kradje identiteta kako to da prijave, kako da blokiraju naloge sa kojih dolaze uvrede. 

- Često se javljaju i zbog zloupotreba fotografija, kradje identiteta, ali i zbog seksualne eksploatacije i predatorstva. Imali smo 28 predmeta prosleđenih tužilaštvu, 38 otišlo ka MUP-u, Ministarstvo prosvete sa 18 predmeta, šest MInistarstvu zdravlja i dva ministarstvu za rad i socijalna pitanja - zaključila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading