NOVI SKANDAL: Fejsbuk delio lične podatke IT kompanijama!

Autor: alo.rs

Razonoda

06.06.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fejsbuk se još nije oporavio od nedavnog skandala sa curenjem podataka, a pojavljuju se novi izveštaji o deljenju podataka svojih korisnika sa proizvođačima iz IT industrije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U izveštaju, koji je objavio "The New York Times" (Njujork Tajms), otkriveno je da je Fejsbuk imao nekoliko partnerstava o deljenju podataka sa nekim velikim imenima u IT industriji. Renomirani časopis tvrdi da je Fejsbuk sporazume o deljenju podataka imao sa bar 60 proizvođača, među kojima su mu partneri bili i "Apple", "Microsoft", "Samsung" i "BlackBerry", a ovo je trajalo poslednjih desetak godina.

Kako piše Ubergizmo, ovaj sporazum je Fejsbuku omogućavao da se proširi, integrišući neke od svojih funkcija u uređaje drugih kompanija, kao što su "like" taster, adresari i razmena poruka. Zauzvrat, Fejsbuk je ovim kompanijama omogućavao da pristupaju podacima korisnika, bez njihovog odobrenja i znanja. Čak iako korisnik nije, a njegovi prijatelji jesu, izabrali opciju da ne dele podatke, neki proizvođači uređaja su i dalje mogli da pristupaju ovim ličnim informacijama.

"The New York Times" takođe pominje da su neka od formiranih partnerstava i dalje aktuelna, mada je od aprila, nakon "Cambridge Analytica" skandala, Fejsbuk počeo da ih redukuje.

Menadžment Fejsbuka je odgovorio na navode "The New York Times", a kompanija tvrdi da su pomenuta partnerstva formirana kao neophodna u na početku primene tehnologije pametnih telefona, kada je Fejsbuk pokušavao da svoj servis stigne što većem broju korisnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading