REVOLUCIJA ILI SAMO ALATKA: Ceo sajt u URL adresi!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

06.07.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši Google-ov dizajner Nikolas Jitkof, sadašnji potpredsednik dizajna u Dropbox-u, kreirao je nov, veoma zanimljiv alat, koji omogućava da se u samoj URL adresi sačuva ceo mikrosajt. Ovaj sistem je nazvao "itty bitty sites" i nalazi se na adresi itty.bitty.site.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na toj adresi možete da upišete tekstualne, ASCII karaktere ili emotikone u ukupnoj količini od otprilike jedne stranice kucanog teksta. Stvarni limit zavisi gde želite da podelite taj link - Twitter i Slack dozvoljavaju oko 4.000 bajtova, dok recimo Mac verzija Chrome-a podržava linkove do čak 10.000 bajtova.

RepublikaFoto: pixabay.com

Interesantno je da se ovakvi sajtovi ne hostuju nigde. Kompletan sadržaj je sačuvan u URL adresi i kompresovan je Lempel-Ziv-Markov algoritmom. Autor tvrdi da to obezbeđuje značajno smanjenje veličine HTML-a i omogućava da se web stranice koje se mogu odštampati - lako dele i čuvaju.

Kompresovani sadržaj se dalje konvertuje iz binarnog oblika u string koji može da funkcioniše kao standardni web link. Konkretni podaci se čuvaju na kraju linka, iza simbola "tarabe" (#). Još jedna zgodna stvar je što se "itty bitty" sajtovi mogu deliti i u obliku QR kodova sve dok se sajt može kompresovati u manje od 2.610 bajtova.

Jitkof je izjavio da još uvek nije siguran šta će korisnici raditi sa ovim sistemom, koji postoji kao open-source projekat na Github-u. Za sada kao ga vidi kao zgodan način da se preskoči limit upisa karaktera na Twitter-u, ili kao alternativu za redirektovanje domena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading