DOKAZANO: Evo šta se dešava u mozgu nakon smrti

Autor: Republika

Razonoda

26.09.2017

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moždana aktivnost nastavlja se više od deset minuta nakon smrti, pokazalo je novo istraživanje tima lekara sa univerziteta u zapadnom Ontariju u Kanadi, a to moglo bi dovesti i do novih medicinskih i etičkih izazova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naučnici se trude svim snagama da saznaju šta nastaje posle smrti

Kanadski lekari koji rade na intenzivnoj nezi su zapazili da čovekov mozak nastavlja da radi i nakon što se ustanovi klinička smrt pacijenta.

U slučaju kojem su prisustvovali, lekari su konstatovali smrt pacijenta na osnovu uobičajenih znakova, odsustva pulsa i nepostojanja bilo kakve reakcije.

Međutim, testovi su pokazali da je mozak nastavio da funkcioniše, a moždani valovi su radili kao u toku sna.

Samo jedan od četiri pacijenta pokazao je dugotrajnu i misterioznu moždanu aktivnost, dok je aktivnost kod većine pacijenata prestala pre nego što je srce prestalo da kuca. Svaki mozak se ponašao drugačije u minutima nakon smrti, povećavajući misteriju o onome što se svakom od njih desilo nakon što su umrli.

Lekari ne znaju uzrok niti svrhu ovakvih moždanih aktivnosti i vrlo su oprezni u izvođenju bilo kakvih zaključaka. Ipak, uvereni su kako se ne radi o greški, s obzirom na ispravnost svih medicinskih uređaja kojim je praćena moždana aktivnost.

Pre su lekari verovali kako su sve aktivnosti mozga prestale samo minut nakon smrti, ali ta istraživanja su bila temeljena na pacovima i istraživači nisu našli sličnost kod ljudi.

Šta se dešava sa telom i umom nakon smrti skoro u potpunosti ostaje misterija za naučnike. U dvema studijama objavljenim prošle godine istraživači su utvrdili da geni nastavljaju funkcionisati i danima nakon smrti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading