Naučni skup "Srbija i Grčka u 19. i 20. veku" u SANU

Autor: Tanjug

Razonoda

10.12.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvodnevni naučni skup "Srbija i Grčka u 19. i 20. veku" biće održan 15. i 16. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Skup će otvoriti akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, da bi potom akademici Matija Bećković i Goran Petrović pročitali svoja dela prevedena na grčki, koja su činom prevoda postali zajednička dvema književnostima.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Nakon otvaranja u Galeriji SANU, skup će se odvijati u Svečanoj sali SANU

Na klaviru će biti izvedene kompozicije akademika Svetislava Božića posvećene Svetoj gori, dok će muzikolog Vesna Penopojanjem posvedočiti o zajedničkim pravoslavnim korenima dveju kultura.
Nakon otvaranja u Galeriji SANU, skup će se odvijati u Svečanoj sali SANU.

Ovaj događaj je zamišljen kao susret dveju balkanskih sredina i razmišljanje o njihovim međusobnim vezama u protekla dva veka koje su nesumljivo bile vojne, političke, ali i kulturne.

Sa željom da skup ne bude ograničen isključivo na istorijsku dimenziju, Organizacioni odbor skupa nastojao je da predstavi i svedočanstva o bogatstvu kulturnih veza između dveju zemalja.

Naučni skup o srpsko-grčkim odnosima u 19. i 20. veku prvi je u seriji naučnih konferencija posvećenih odnosima Srbije sa susednim zemljama (Grčka, Rumunija, Bugarska), koje organizuje SANU.
RepublikaFoto: pixabay.com
Sagledavanje novovekovne istorije Balkana deo je programa

Sagledavanje novovekovne istorije Balkana kroz prizmu bilateralnih odnosa Srbije sa susedima omogućava, kako ističu iz Akademije, komparativan pogled na srpsku istoriju, ali i sveobuhvatan pregled istorije Balkana u poslednja dva veka.

Ovaj skup će biti prilika da se razmene najnovija naučna saznanja i još jednom razmotre, u svetlu savremenih istraživanja, specifične srpsko-grčke veze obeležene pretežno prijateljskim i savezničkim odnosima kroz dva poslednja stoleća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading