"ARKTIK NEĆE OSTATI U STABILNOM SMRZNUTOM STANJU"

Autor: b92.net

Razonoda

15.12.2017

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arktik postaje sve topliji i sve brže se menja. To je "nova normalnost" i nema naznaka da bi ovaj deo sveta ponovo mogao da bude stabilno zaleđen kao ranije, saopštili su naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Arktik se sve brže menja

Direktor američkog Istraživačkog programa za Arktik Džeremi Matis kaže da je taj region činio veliku uslugu planeti, jer je delovao kao frižider. 

- Sada smo ostavili otvorena vrata tog frižidera", rekao je ovaj naučnik na godišnjoj konferenciji Američkog geofizičkog saveza, preneo je Bi-Bi-Si. 

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu objavila je 12. godišnji izveštaj na skupu u Nju Orleansu i ukazala na "nekoliko anomalija" u obrascu zagrevanja Arktika. 

- Možemo da potvrdimo da Arktik neće ostati u stabilnom smrznutom stanju - rekao je Matis i dodao da se taj region menja brže nego u bilo kom drugom periodu njegove dokumentovane historije. 

Matis kaže da se ljudi teško prilagođavaju ovim brzim promenama i da zbog toga voda odnosi čitava sela u arktičkoj oblasti Severne Amerike. 

Usled zagrevanja Arktika nivo mora raste brže nego što se prognoziralo pre 10 godina, zaključio je Džeremi Matis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading