JAPANSKI IZUM ZA NEOPREZNE: Stiže staklo koje samo sebi popravlja naprsline

Autor:

Razonoda

28.12.2017

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Revolucionarni izum Japanaca oduševiće one koji su smotani i ne haju za staklene predmete. Naime, naučnici su predstavili staklo koje samo sebe popravlja, odnosno, kada naprsne dovoljno je nekloliko pokreta prstima i staklo će izgledati kao novo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

Do ovog interesantnog otkrića je došlo potpuno slučajno, kada je jedan japanski maturant pokušao nešto da zalepi, prenosi Telegraf.

Novo staklo od polimera mehanički je izrazito robusno, a opet može se s lakoćom popraviti pritiskom na napuklu površinu. Dovoljno je držati slomljene delove zajedno 30 sekundi na temperaturi od oko 21°C, kako bi se stvorio spoj koji je u stanju da izdrži teret od 300 grama, a za par sati vraća se na originalnu čvrstoću.

Svojstva polieter-tiourejnog stakla otkrivena su slučajno kada je maturant Ju Janagisasa pripremao materijal kao lepak. Janagisava je rekao kako u početku nije verovao u rezultate te je više puta ponovio eksperiment kako bi bio siguran u pronalazak.

- Nadam se da će samopopravljivo staklo postati novi ekološki materijal koji neće biti potrebno baciti odmah ako se razbije - kaže Janagisava.

Pogledajte video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading