SLUČAJNO OTKRIĆE: Naučnik nam predstavlja - STAKLO KOJE SAMO "ZARASTA"

Autor:

Razonoda

29.12.2017

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski naučnik otkrio je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti jednostavno, tako što se slomljeni delovi pritisnu zajedno, ali trebaće nesumljivo sačekati još pre nego što se ta inovacija nametne u industriji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Neverovatno otkriće

Ji Janagisava, naučnik sa Univerziteta u Tokiju, kazao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao lepak sposoban za delovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom ogledu 33-godišnji Janagisava lomi na pola mali komad stakla, a zatim pritiska dva dela jedan uz drugi u trajanju od 30 sekundi na sobnoj temperaturi pre nego se dogodi "čudo" - staklo je ponovno u jednom komadu, prenosi agencija Hina.

Komad rekonstruisanog stakla čini se otporan.

To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, po istraživanju Janagisave.

Ta bi inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog stakla ili građevinskog materijala, smatra naučnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading