PČELE IZUMIRU: Naučnici već spremili flote pčela-robota!

Autor:

Razonoda

25.02.2018

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok pčele polako izumiru, naučnici su uspeli da naprave minijaturne pčele koje bi mogle u potpunosti da zamene pčele iz prirode, kao i njihovo delovanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

Naime, masovnost pčela iz dana u dan opaa, a da bi se nadomestio taj gubitak flote pčela-robota će se u budućnosti premeštati na područja u kojima nema prirodnih pčela - rekli su to vodeći tehnološki eksperti na konferenciji u Teksasu. 

Na konferenciji je takođe rečeno kako već sada postoji tehnologija s kojom bi se mogli kontrolirati mini dronovi, odnosno pčele-roboti koje bez problema mogu oprašiti useve, prenosi 24sata.hr.

Ranije su japanski naučnici razvili dron veličine vilinog konjica koji je mogao oprašiti cvet ljiljana.

Amerikanci su takođe uključeni u razvoj minijaturnih dronova. Oni su razvili duplo manju pčelu-robota koja deluje čak 120 puta u jednoj sekundi.

- Ulaže se veliki trud kako bi se razumelo zašto kolonije pčela izumiru - rekao je profesor Šaši Šekhar sa univerziteta u Minnesoti i dodao kako se, kada je u pitanju ovakva tehnologija, radi na rezervnom planu.

- Ovo je rezervni plan. Kao što je već poznato, zone poput Kalifornije i zapada gube puno stabala. Ako izgubite stabla i šume, to je početak. Sledeći će verovatno biti insekti, ptice i životinje. Zato je dobro imati nekakav rezervni plan - istakao je profesor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading