Tehnologijom protiv starenja - naučni skup u Domu omladine

Autor: Agencije

Razonoda

21.04.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Regionalna konvencija "FABelgrade", tokom koje će biti predstavljeni načini na koji savremena tehnologija može da pomogne u raznim oblastima, biće održana 28. i 29. aprila u Domu omladine u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Kako su naveli organizatori, neke od tema konvencije biće kako savremena tehnologija može da ublaži tegobe kod starenja ljudi, kako je uz pomoć 3D štampača napravljena štitna žlezda i kako “pametna rukavica” pomaže slepima i slabovidima da tumače emocije i prepoznaju boje. 

Pod motom "Make your future", vodeći svetski i domaći stručnjaci govoriće o primeni 3D štampe i srodnih tehnologija u nauci, medicini, obrazovanju, robotici, dizajnu, arhitekturi, preduzetništvu i industriji. 

Organizatori su najavili da će na konvenciji kroz niz praktičnih radionica biti prikazano kako nove tehnologije i uredjaji, osim za zabavu, mogu da posluže i u drugim oblastima - od onih koje su posvećene elektronici i robotici, za odrasle i za decu, preko uzgajanja pečuraka po principu "uradi sam", do toga kako 3D skeniranje i 3D štampa pomažu arheolozima. 

- Između ostalog, biće reči o 'pametnoj rukavici' za slepe i slabovide. Ovaj uređaj može da pomogne za lakše snalaženje u prostoru i svakodnevnim okolnostima, prepoznavanje lica i tumačenje emocija, detekciju boja i objekata - rekla je Ivana Gađanski, projektni direktor konvencije i predsednik udruženja "FAB inicijativa". 

Ona je najavila da i radionicu "Odštampana prošlost" gde će se videti kako 3D skeniranje i štampa pomažu arheolozima da rekonstruišu svoje nalaze. 

Novi talas preduzetništva zasnovan je i na biotehnologiji. "Biznis budućnosti" uključuje i održive načine poljoprivede i tzv. "urbanog farminga", kao i biomedicinske tehnologije, posebno zanimljivu 3D bioštampu. 

- Kako biotehnologija može pomoći u ublažavanju tegoba izazvanih starenjem govoriće Gijem Velve Kaskijas, osnivač Elvesisa, najveće kompanije za proizvodnju mikrofluidnih čipova u Evropi. Jedan od govornika biće i Usef Hesuani iz ruske kompanije '3D Bioprinting solutions' koja je prva na svetu odštampala štitnu žlezdu i implantirala je na životinjama. Magnetni 3D bioštampač, na kojem trenutno rade, biće testiran na Međunarodnoj svemirskog stanici (ISS) - rekla je Gađanski. 

Konvencija se održava pod pokroviteljstvom ambasade SAD, uz podršku Ambasada Kanade i Holandije, Ultimejker kompanije, Voda Vode, Francuskog kulturnog centra, Instituta BioSens, DIATOMIC H2020 projekta i Orion Telekoma. 

Ulaz je besplatan za sve koji se na vreme registruju na sajtu fabelgrade.io. Zbog ograničenog broja mesta, organizatori su preporučili i prijave za posebne radionice www.fabelgrade.io/workshops. 

Uz "Fab Inicijativu", organizatori konvencije su i "Polihedra fab lab", "3D Republika" i Udruženje "Mejker" iz Novog Sada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading