Mikroskopski roboti za rano dijagnostifikovanje bolesti u SISTEMU VARENJA!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

25.07.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali roboti nisu ništa novo, te već postoji niz onih koji su kreirani da bi obavljali različite funkcije. Ipak, stručnjaci sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu uspeli su da naprave nešto novo, a uprkos ozbiljnoj konkurenciji, te su kreirali najmanjeg robota do sada – električno kolo veličine ćelije, koje je napravljeno od dvodimenzionalnih materijala, te se napaja preko koloidnih aerosoli.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovi sićušni roboti mogu da vrše analizu okruženja, da prikupljaju i čuvaju podatke, te obavljaju različite zadatke, a njihova primena nije ograničena samo na medicinu, pa bi u budućnosti mogli da se nađu i u gasovodnim cevima, gde bi bili zaduženi da detektuju opasnosti od curenja gasa.

Pored toga, mogli bi da se nađu i u vazdušnom prostoru oko hemijskih industrija, a kako bi registrovali nivo štetnih supstanci u vazduhu, te u, što je možda i najzanimljivije, ljudskom sistemu za varenje, gde bi bili zaduženi za rano dijagnostifikovanje neke bolesti.

Kreatori se ovog puta nisu fokusirali na mobilnost robota, već radije na funkcionalnost, pa se male jedinice napajaju samostalno, a uz pomoć foto-dioda preko kojih se snabdevaju strujna kola u okviru robota. Svaki robot ima male retroreflektore, uz pomoć kojih se lakše locira po obavljenom zadatku.

Iako će verovatno proći još neko vreme dok se roboti ovog tipa ne nađu u ljudskom telu, stručnjaci naglašavaju da se radi o potpuno novom polju u oblasti robotike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading