PREBROJALI SU GALAKSIJE - zavrteće vam se u glavi kada saznate koliko ih ima!

Autor:

Razonoda

16.08.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svemir ima oko 2000 milijardi galaksija, to jest "deset puta više" nego što se dosad mislilo, ocenjuju astronomi u studiji objavljenoj u četvrtak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naučna otkrića dovode do neverovatnih činjenica

Astronomi su dosad mislili da svemir ima između 100 i 200 milijardi galaksija. Tim profesora Kristofera Konselisa sa Univerziteta u Velikoj Britaniji dugo je radio na podacima dobijenim pomoću teleskopa Habl koji su konstruisali NASA i Europska svemirska agencija, ali i drugih teleskopa.

Zatim su izradili 3D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaktika u različitim razdobljima svemira.

Što su galaktike dalje, njihova svetlost teže dopire do nas. Postojećim teleskopima može se posmatrati tek 10 posto galaksija.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Teško je da se shvati da u svemiru još moramo da istražimo 90 posto galaksija - rekao je Kristofer Konselis.

- Ko zna što ćemo otkriti kada budemo mogli da ih proučavamo zahvaljujući novim teleskopima? - upitao se u saopštenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u "Astrophysical Journalu".

Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je "nevidljivih" galaksija koje su izvan domašaja teleskopa.

- Ovaj rad će moći da se potvrditi tek kada budemo imali ogromne nove teleskope pomoću kojih ćemo bolje videti ta daleka područja - rekao je Frankos Hamer, astronom u opservatoriji u Parizu i stručnjak za nastanak galaksija.

Europski južni opservatorij (ESO) u Čileu upravo gradi golemi europski teleskop E-ELT (European Extremely Large Telescope) kojega će primarno zrcalo biti promjera 39 m.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading