IDEMO NA MARS! Ali, prvo da rešimo problem koji je zadala NASA

Autor: pcpress.rs

Razonoda

04.09.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA planira da astronauti koji budu boravili na Marsu sami proizvode materijale koji su im neophodni za svakodnevne potrebe, što nije lako, budući da Crvena planeta ne nudi resurse koje na Zemlji uzimamo zdravo za gotovo.

RepublikaFoto: pixabay.com

Tako je NASA došla na ideju da problem podeli sa širom javnošću i pozove sve zainteresovane da učestvuju u rešavanju ovog problema. Rešenja bi trebalo da se fokusiraju na to kako bi ugljen dioksid mogao da se pretvara u supstance koje bi bile korisne na Marsu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Takmičenje se fokusira na upotrebu glukoze, budući da se smatra najefikasnijom, i to zbog jednostavnih metaboličkih procesa. Timovi koji se budu prijavili na konkurs u prvoj fazi moraju da objasne pristup koji su izabrali, da bi u drugoj fazi demonstrirali svoja rešenja i tako ušli u bitku za novčanu nagradu od 750.000 dolara.

Konkurs je otvoren do 24. januara 2019, a rok za predaju projekata je do 28. februara. Očekuje se da ovaj konkurs ponudi neke nove ideje koje bi mogle da omoguće duži boravak na Marsu, ali je dolazak do rešenja veliki izazov, budući da se još nije uspelo u tome da se ugljen dioksid transformiše u neku korisniju supstancu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading