Paralizovan muškarac MISLIMA POMERA RUKU

Autor: Republika

Razonoda

08.11.2017

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čovek paralizovan od vrata prema dole, nakon sudara njegovog bicikla s kamionom, ponovo je u stanju da drži šoljicu kafe u ruci i da jede viljuškom. Osigurala mu je to nova tehnologija nakon što je prvi u svetu imao operaciju za uspostavljanje kontrole nad rukama snagom misli.

RepublikaFoto: youtube.com/SWNS TV
Paralizovan, ali sada može sve uz pomoć tehnologije

Pedesettrogodišnjem Bilu Kočevaru ugrađeni su električni implantati u motorni korteks mozga, a senzori su mu umetnuti u podlakticu. To omogućava stimulaciju mišića njegovih ruku i šaka kao odgovor na signale iz mozga koje dekodira kompjuter. Nakon osam godina paralize u prilici je da jede i pije bez asistencije.

- Pomislim šta bih želio da uradim i sistem to uradi za mene. Nije potrebno previše razmišljanja, moj mozak radi svoj posao - kaže Kočevar u razgovoru za Gardian

Eksperimentalna tehnologija Univerziteta "Case Western Reserve" iz Klivlenda u Ohiju omogućila mu je da postane prva potpuno paralizovana osoba koja mozgom kontroliše hvatanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading