Cene grafičkih karata PADAJU ZBOG KRIPTOVALUTA

Autor: pcpress.rs

Razonoda

26.07.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malo ko je u poslednjih godinu dana mogao da kupi grafičku kartu bez problema. Iako su cene skakale, grafičke su uglavom odlazile u ruke kripto-rudara koji nisu pitali za cenu. Ipak, sa konstantnom fluktuacijom vrednosti kriptovaluta, entuzijazam za rudarenjem je opao što je dovelo do oporavka tržišta i smirivanja cena grafičkih karata.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sa rastom vrednosti kriptovaluta koje su predvodili Bitcoin i Ethereum, naglo je porasla potražnja za grafičkim kartama. Stvari su polako izmicale kontroli početkom ove godine kada je cena Radeon RX 570, grafičke popularne među rudarima, skočila sa 200 dolara na preko 450 dolara! Isto je važilo i za jaču verziju RX 580 koja je u aprilu prošle godine vredela 230 dolara dok je u februaru 2018. prodavana za 540 dolara.

Slično se dešavalo i sa Nvidia kartama gde je GeForce GTX 1080 koštala preko 800 dolara a sada vredi oko 600. Cene su najočiglednije varirale u online prodavnicama, a dešavalo se da su i pored skoka cena grafičke karte bile rasprodate.

RepublikaFoto: pixabay.com

Oporavak tržišta grafičkih karata

Sa konstantnim padom vrednosti kriptovaluta, usporilo se i rudarsko tržište. To je omogućilo "običnim" korisnicima da lakše dođu do grafičkih karti, pri čemu je pomogla i odluka Nvidia da prednost u prodaji da gejmerima. Cene grafičkih karata koje su bile popularne među poštovaocima kriptovaluta polako ali sigurno padaju. Kad se tome doda i činjenica da grafičke karte generalno gube na ceni kako se pojavljuju nove generacije, jasno je da će uskoro moći da se pazari dobra karta po povoljnoj ceni.

Pad cena hardvera se dešava paralelno sa slabljenjem kriptovaluta, a tu se pre svega misli na Ethereum koji je mnogo isplativiji za rudarenje od Bitcoina. To je uzrokovalo da se cene grafičkih karata vežu za cenu pre svih Ethereuma, ali i drugih kritpovaluta. Ukoliko planirate obnovu hardvera dobra vest je da je sad odlično vreme za kupovinu, osim ako iznenada ne skoči vrednost kriptovaluta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading