(VIDEO) KUDA IDE OVAJ SVET? iPad može biti tanjir?!

Autor: novaenergija.net

Razonoda

11.08.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se iPad prvi put pojavio 2010. godine teško da je bilo ko mogao da zamisli da će ga zaljubljenici u tehnologiju jednog dana koristiti kao tanjir, ali se 2018. to ipak dogodilo, te mnogi iskustvo opisuju kao "pravu noćnu moru".

Foto: Printscreen/YouTube/Chris Dwyer

Protivnici ovakve prakse pre svega ističu da iPad uređaji nisu tanjiri, i da se sa njih niti ruča, niti večera, te se zalažu za povratak tradicionalnih tanjira koji stotinama godina prilično dobro obavljaju funkciju koja im je namenjena. Naime, ideja o iPad tanjiru se prvi put pojavila u NBC komediji Champions, te su mnogi tom prilikom pomislili da se radi samo o fantaziji, te odličnoj metafori za takozvani „prvi svet,“ koji svoju besposlenost, te nedostatak problema, nadoknađuje stvarima koje smatra savršenom manifestacijom prefinjenosti i kulture.

Nakon kratkog istraživanja autorka portala Mashable došla je do otkrića da se hrana na iPad-ovima služi i van malih ekrana, te da to traje godinama. Tako, na primer, vlasnica restorana Arzak iz San Sebastijana pokušava da popularizuje ove digitalne tanjire još od 2013. godine, samo što hranu ne servira direktno na ekranima tableta, što je donekle olakšavajuća okolnost, ali ne i potpuno olakšanje, budući da pomisao da bogati ližu svoje iPad-ove dok se siromašni bore za osnovnu koru hleba ne može a da ne uznemiri svako pristojno ljudsko biće.

Restoran Quince iz San Franciska počeo je da služi hranu na ovaj način nekoliko godina nakon Arzaka, te na iPad-ovima služi tartufe dok na ekranu idu video snimci pasa koji traže tartufe. Više nego kreativni tvorci ove ideje objašnjavaju da su na taj način gastronomiju spojili sa tehnologijom, ali i edukativnim sadržajima, te svojim klijentima ponudili potpuno iskustvo, ali i dragocene lekcije o životu, ili bar o tome da tartufi ne rastu na drvetu.

Treba imati na umu da se ovde pokreće i pitanje zavisnosti od tehnologije, jer ako pojedinac ne može da se odvoji od ekrana čak ni tokom obroka, društvo je definitivno u ozbiljnom problemu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading