Zašto je Whatsapp toliko spor sa inovacijama?!

Autor: Republika

Razonoda

08.02.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"WhatsApp" je uvek bio prilično jednostavan. Njegov jednostavan interfejs i lakoća korišćenja pomogli su mu da brzo postane najpopularnija aplikacija za čet u Africi, Južnoj Aziji i Latinskoj Americi gde je pristup internetu ili ograničen ili previše skup da bi podržao neke "teže" aplikacije. Ova tržišta upravo oblikuju strategiju WhatsAppa, a njegova taktika je mnogo drugačija od one kojom se rukovodi Facebook.

RepublikaFoto: pixabay.com

"Facebook" je još 2014. godine kupio "WhatsApp" za 19 milijardi dolara, a prošli vikend ta aplikacija je zabeležlia milijardu i po aktivnih korisnika mesečno i preko 60 milijardi poruka svakodnevno.

"WhatsApp" takođe sadrži popularne "storije", koji su popularniji nego oni na "Facebooku", Instagramu ili Snepčetu. 


Zanimljivo je da je većina inovacija koje "WhatsApp" uvodi spora i dosadna. A čini se da im inovacije nisu ni prioritet. 

Upravo se u tome krije tajna uspeha posebno na tržištima u razvoju (Afrika i Južna Azija). "WhatsApp" je iz tih razloga i postao popularan jer je došao do miliona ljudi. 

Ovaj potencijal prepoznaju i mala poslovanja u navedenim oblastima, a "WhatsApp" je čak saopštio da je 80 odsto malih preduzeća u Indiji i u Brazilu već koristilo usluge aplikacije za čet da poboljšaju svoje poslovanje.

Kompanija je zato stavila "WhatsApp" Biznis app na Android platformi. 


Nema sumnje da je u DNK Fejsbuka oglašavanje. Ali, "WhatsApp" je odlučio da gradi uspeh na drugačiji način - upravo zato što je digitalno oglašavanje manje profitabilno na tržištima u razvoju. 

Sa toliko aktivnih korisnika, lokalna preduzeća će kad tad poželeti da svoje usluge digitalizuju (plaćanja, naručivanja...).

To će se odvijati sporo, ali će se desiti i "WhatsApp" to zna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading