Najbolja funkcija novog Androida ipak neće raditi na svim telefonima!

Autor: telegraf.rs

Razonoda

17.03.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobra vest je da će nova verzija Androida imati mogućnost da duplo smanji "težinu" fotografija u poređenju sa običnim JPEG formatom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nova opcija ipak neće raditi na svim telefonima

Međutim, loša vest je da neće moći da se koristi na svakom telefonu koji koristi Guglov operativni sistem. Razlog tome leži u hardverskim i patentnim ograničenjima.

Nova tehnologija biće nazvana High Efficiency Image Format (HEIF), a kako bi uživali u njoj, potrebno je da proizvođači telefona plate vrhunski softver i licence za određene patente - što nije uvek slučaj.

Ako vam sve ovo zvuči pomalo poznato, to je zbog otga što je Apple prošle godine predstavio sličnu tehonlogiju sa iOS-om 11, a sada je i Google odlučio da uradi isto.

Prepolovljivanjem prostora koji fotografije zauzimaju - a samim tim i broj megabajte koje trošite na njihovo deljenje - je velika prednost za svakog korisnika.

Kada je iPhone u pitanju, Apple se postarao da njegovi čipovi mogu da izađu na kraj sa novom tehnologijom i rešio sve patentne probleme, ali sa Androidom je situacija potpuno drugačija jer postoji na hiljade različitih modela telefona i njihovih proizvođača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading