Najokoreliji srpski kriminalci imaju jednu zajedničku stvar: Evo zašto su koristili hrvatski pasoš da putuju po Evropi

Autor: mediji, Republika

Hronika

19.11.2018

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon hapšenja bivšeg pripadnika zemunskog klana Josipa Golomejića (53) u Zadru zbog dilovanja narkotika, ponovo je potvrđeno staro pravilo: hrvatska državljanstva i pogotovo njeni pasoši omiljeni su asortiman srpskih kriminalaca.

RepublikaFoto: youtube.com/facebook.com/montaža
Paklena četvorka: Šarić, Bojović, Kalinić i Legija

Golomejić je, inače, u Srbiji robijao zbog ubistva policajca, a nakon izlaska iz zatvora krenuo je utabanom stazom - pravo u Hrvatsku, putem svojih bivših saradnika iz zemunskog klana. Ali, nisu samo zemunci praktikovali da hrvatskim pasošima (nekada pravim, nekada falsifikovanim) putuju (nesmetano) po Evropi i svetu.

 

U poslednjih dvadesetak godina na pomenutim ispravama nakupilo se podosta imena predstavnika srpskog podzemlja: od Milorada Ulemeka Legije preko Luke Bojovića pa do Darka Šarića. Mogućnost da lako nabave falš papire zemlje koja ima veću "prolaznost" od Srbije definitivno je dominantan motiv kriminalcima, ali spisak je ipak impozantan...

 

Milorad Ulemek Legija

RepublikaFoto: youtube.com/B92
Milorad Ulemek Legija

Tako je aprila 2003. godine, hrvatski MUP potvrdio je da se Milorad Ulemek - Legija koristio falsifikovanim pasošem koji je izdat na ime Vlado Vukomanović. Ta putna isprava, ispostaviće se kasnije, je jedna od 900 koje su izdate u hrvatskom konzulatu u Mostaru, ustanovi koja se našla u centru velike afere koja je početkom XXI veka otkrivena.

 

Zbog falsifikovanja uhapšen je konzul, a jedna činovnica izvršila je samoubistvo.

 

Precizirano je da je Ule­mek 26 pu­ta pre­šao gra­ni­ce šest ze­ma­lja sa ovim dokumentom.

Sretko Kalinić

RepublikaFoto: facebook.com/Zemunski klan
Sretko Kalinić

Osim Legije, još jedan član zemunskog klana u Zagrebu je preuzeo hrvatske isprave: bilo je to 2006. godine, putovnica je glasila na ime Drago Cersar, a zemunac je bio Sretko Kalinić Zver.

 

Kalinić je imao još jedan pasoš koji je naknadno dobio, a u njemu je stajalo ime Milivoj Mandić.

 

Kalinića je 2010. godine Hrvatska izručila Srbiji, gde je osuđen na godinu i po dana zatvorske kazne zbog falsifikovanja dokumenata, a potom i na mnogo teže robije zbog kriminalnih ubistava i učestvovanja u likvidaciji premijera Zorana Đinđića.

Luka Bojović

RepublikaFoto: Public
Luka Bojović

Jedan od hrvatskih pasoša koristio je i Luka Bojović, i to na ime Marijana Barišića, Hrvata koji je nestao 2008. godine u Blajburgu.

 

Bojović je svojom frizurom i zulufima u dobroj meri odgovarao Marijanu Barišiću sa fotografije, ali, ukoliko se fotografija u pasošu uporedi sa poslednjim snimcima uhapšenih, može se zaključiti da je zapravo reč o njegovom kolegi Vladimiru Milisavljeviću Budali.

 

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Darko Šarić

Darko Šarić

Pljevaljski narko-bos je sa ličnom kartom koja se vodila na ime Tomislava Savatovića (ukradeni identitet) u hrvatskom konzulatu u BiH u Tuzli zatražio i dobio pasoš.

 

Na osnovu ovih dokumenata, Šarić je dobio legalnu putnu ispravu, doduše na nelegalan način. Ipak, za ovo krivično delo nikada nije odgovarao: slučaj je pred srpskim sudom zastareo.

 

Vesko Vukotić

Veselin Vesko Vukotić jedna je od najmisterioznijih ličnosti iz srpskog podzemlja devedesetih. Njegovo ime vezuje se uz legendarno ubistvo Andrije Lakonića, poznatog prestoničkog boksera koji je, kao i Vukotić, bio povezavina sa Službom državne bezbednosti.

Za ovaj zločin, međutim, niko nikada nije odgovarao. Vukotić je, inače, uhapšen 2006. godine u Madridu i to sa hrvatskim pasošem na ime Ludvig Bulić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading