PAŽNJA! Pojavila se pseća mafija u Srbiji: Kradu pse, traže otkup ili ih prodaju dalje!

Autor: Republika

Hronika

01.12.2018

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko smatrate da je vaš kućni ljubimac uvek siguran, varate se! Sve je više kradljivaca pasa, a čini se da je ovo postao unosan biznis u Srbiji. Prema statistikama, samo u SAD se ukrade 2 miliona ljubimaca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Krzneni drugari

Na društvenim mrežama pojavila se infirmacija da je centrom Beograda počela da hara "pseća mafija". Naime, prema rečima građana, najviše krađa dogodi se ispred prodavnica, apoteka ili većih objekata ispred kojih vlasnici pasa vežu svoje ljubimce, pišu beogradski mediji. Svedoci smo da sve češće građani postavljaju slike svojih ljubimaca, gde pišu kako im je nestao pas, a da pronalazaču sledi nagrada. Čistokrvni psi najčešće se nalaze na meti lopova, a preprodaja ljubimaca postala je uobičajena pojava. 

Sagovornica se suočila se upravo sa ovim problemom. Ukraden joj je pas rase bišon, a da bi ga dobila nazad, morala je da plati pozamašnu sumu novca. Krađa se dogodila u beogradskom naselju Konjarnik. 

- Izašla sam da prošetam Kokija nešto iza ponoći. Usput sam htela da uzmem i neke stvari iz automobila i dok se sam se okrenula, mog psa nije bilo. Dozivala sam ga, trčala ulicom, ali ništa, nije se pojavljivao - priča naša sagovornica i dodaje: 

- Nakon nedelja potrage, došla sam u posed video snimka sa obližnje menjačnice i tako saznala da je mog psa ukrala devojka duge plave kose. Jednostavno je uhvatila psa u naručje i pobegla. Na kraju se ispostavilo da se radi o prostitutki. 

Pravne posledice 

Krađa ljubimca predstavlja krivično delo krađe. U Republici Srbiji, uprkos tome što se njihova dobrobit štiti zakonom, životinje kada je u pitanju pravni status važe za pokretne stvari.

Ukoliko bude uhvaćen i ukoliko njegova krivica bude dokazana u krivičnom postupku pred sudom, učinilac koji je ukrao ljubimca može biti osuđen na novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine za krivično delo krađe, u skladu sa članom 203. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

U mračnoj ulici kod Plavog mosta u noćnim časovima je prilično živo. Oskudno obučene devojke koje prodaju svoje telo, po svemu sudeći prodaju i pse. Kako objašnjava naša sagovornica, među ovim "damama" pročulo se da će vlasnica platiti koliko je potrebno, samo da svog ljubimca vrati nazad. 

- Na kraju me je pozvao neki čovek i rekao da moram da donesem novac, ako želim psa nazad. Ispostvailo se da ga je plava devojka ukrala, prodala trećem licu, a on od mene tražio 200! Od trenutka kada je opet skočio u moje naručje, ne ispuštam ga iz vida. Ovim putem apelujem na sve vlasnike da paze svoje ljubimce, jer lopova ima svuda i iskoristiće i najmanji trenutak vaše nepažnje - završava sagovornica. Inače, najčešće se kradu psi niskog rasta,  jer nisu agresivni i lako se nose, a popularni su za preprodaju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading