Pop kopirao Korleonea: Prao novac preko firme "Imobilijar"

Autor:

Hronika

05.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Popović (43) zvani Vlada Pop, koji je izrešetan rafalom iz heklera u kafiću na Zvezdari, svoju građevinsku firmu nazvao je "Imobilijar", inspirisan filmom "Kum" s Al Paćinom u glavnoj ulozi!

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Ubijeni Vladimir Popović

Kumstvo

U ovom kultnom holivudskom ostvarenju glavni lik Majkl Korleone preko firme "Imobilijar" pokušava da prljav novac ubaci u legalne tokove, baš kao što je radio i Popović preko svoje. Obe firme bavile su se građevinskim poslovima!

- Popović je prao pare raznim kriminalcima, pre svega ekipi Luke Bojovića i "škaljarcima". Sumnja se da je novac koji su članovi grupe sticali kriminalom preko svojih firmi legalizovao - priča izvor Srpskog telegrafa iz istrage.

 

 

Zbog toga ne čudi što je njegovo preduzeće dobilo ime "Imobilijar" jer je i Korleone u trećem delu filma "Kum", preko istoimene građevinske kompanije, pokušavao da legalizije svoje bogatstvo.

- Vladimir Popović je, kako se sumnja, prljave pare ulagao u izgradnju nekretnina, ali i kupovinu stanova u Beogradu koji su navodno bili skrovište za "škaljarce" - dodaje naš sagovornik.

Kazino "Havana" utočište za "škaljarce"

Prema rečima našeg izvora iz istrage, u kazinu "Havana rojal" na Slaviji, koji je držao Popović, okupljali su se pripadnici "škaljarskog klana", ali i kriminalci bliski njima.

- "Havana" je bila njihovo utošište. Tu su organizovali proslave i sastanke, a sumnja se da su u kazinu krili i oružje koje su koristili prilikom izvršenja krivičnih dela - kaže naš sagovornik.

Popović je najpre otvorio firmu "SCG Imobilijar", koja se bavila gradnjom, a on joj je kasnije promenio delatnost u ugostiteljstvo. Pre dve godine sa kumom Zvonkom Mateovićem, nekadašnjim telohraniteljem Željka Ražnatovića Arkana, otvorio je firmu "SDG Imobilijar", koja se, prema podacima Agencije za privredne registre, bavi "ostalim nepomenutim specifičnim građevinskim radovima". S Mateovićem je hapšen 2004. zbog pokušaja iznude, ali su obojica pravosnažno oslobođeni optužbi.

I Korleone ukrao ime

U filmu "Kum" Majkl Korleone pokušava da legalizuje svoje bogatstvo upravo preko firme "Internešenel imobilijar" i nudi 600 miliona dolara za akcije koje je posedovao Vatikan, a koje bi mu omogućile da kontroliše ovu kompaniju.

RepublikaFoto: youtube.com/ Roy Film
Al Paćino u kultnom filmu "Kum"

Iako je ovu firmu video kao izlaz iz kriminala, ovaj posao pokreće novi mafijaški rat. Interesantno je da je kompanija "Imobilijar" zaista postojala.

Sredinom prošlog veka bila je najveća italijanska firma koja se bavila nekretninama i izgradnjom i bila je uvučena u brojne skandale. 

"Vidimo se u čitulji"

Osim sa Mateovićem, pokojni Popović bio je blizak sa "škaljarcem" Milošem Nilovićem Runjom, koji je i očevidac njegovog ubistva. Oni su kobne večeri sedeli u kafiću, a Nilović se sakrio iza šanka kad su napadači zapucali. Čituljom se od njega oprostio i Željko Rutović, koji je u bekstvu nakon ranjavanja Predraga Rankovića Peconija, vlasnika TV Hepi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading