Odloženo svedočenje srpskog Pink Pantera u slučaju "Beko": Ovo je razlog!

Autor: Tanjug

Hronika

06.12.2018

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedočenje Ivana Adrovca putem video linka sa zatvorom u Švajcarskoj u postupku koji se vodi protiv njegove supruge Maje i Aleksandra Zdravkovića, optuženih za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine, odloženo je danas za 24. januar u Višem sudu u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milan Beko

Ispitivanje Adrovca iz zgrade Specijalnog suda je odloženo jer domaći nadležni organi nisu uspeli da realiziju ovo ispitivanje, ali je zato ispitan sudski veštak za DNK Feđa Puača.

Adrovac je u zatvoru u Cirihu, gde služi kaznu od 14 godina zatvora zbog pljački zlatara u držžavama Zapadne Evrope.

U ovom postupku optuženi su Aleksandar Zdravković kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Beka i Maja Adrovac koja se tereti za pomaganje izvršiocima tog krivičnog dela.

Adrovac se samo u medijima pominjao kao jedan od učesnika ovog dela ali nije zvanično osumnjičen.

Mediji su preneli da je Adrovac krajem avgusta prvostepeno osuđen u Cirihu jer je od 2008. do 2016. učestvovao u pljačkama zlatara u gradovima Zapadne Evrope.

RepublikaFoto: Republika.rs
Maja Adrovac

Navodno nije bio uključen u planiranje pljački, ali je imao značajnu ulogu u njihovom sprovođenju, naveli su mediji i podsetili da je Adrovac i u Srbiji ranije osuđivan, ali zbog droge.

Na današnjem suđenju ispitan je sudski veštak za DNK Feđa Puača koji je radio tehnički deo analize DNK Maje Adrovac i DNK materijala pronađenog na čaurama sa mesta zločina.

Kroz njegovo ispitivanje odbrana je pokušala da ukaže sudu na mogućnost da su Majini DNK tragovi naknadno stavljeni na čaure što tvrde od početka postupka, kao i da je moguće da policija kontaminira tragove.

Veštak je na pitanja branilaca Maje Adrovac, Momčila Minića i Dalibora Katančevića uglavnom odgovarao "da se ne seća" i svojim iskazom nije osporavao ranije navode starijeg kolege Dušana Keckarevića koji je dao DNK nalaz i mišljenje u ovom slučaju.

Veštak je međutim, na pitanje advokata Minića da li je moguće da se nečiji DNK nađe na premetu sa kojim nije ni bio u kontatku, odgovorio da je to moguće.

RepublikaFoto: Republika.rs
Maja Adrovac

Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena od optužbi zbog nedostatka dokaza, a sada joj je u toku ponovljeno suđenje u postupku u kom je pored nje optužen i Zdravković.

Oboje su pred sudom negirali krivicu i učsešće u ovom krivičnom delu.

Zdravković je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju i u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Adrovac brani sa slobode.

Postupak protiv Zdravkovića i Adrovac prošle godine je spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac.

Zdravkoviću se optužnicom na teret stavlja teško ubistvo u pokušaju.

On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora.

Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena.

Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik "zemunskog klana", ali je optužbi oslobođen.

RepublikaFoto: youtube.com/ EXKLUZIVLM
Milan Beko

Beko je ranije tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobađajuću presudu u junu 2016.

Tu odluku je međutim Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading