Janković priznao na suđenju: Uzeo sam 49.000 evra od Stojketa!

Autor:

Hronika

08.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uroš Janković, bivši zamenik predsednika opštine Čukarica i funkcioner DSS, izjavio je u petak pred Specijalnim sudom u Beogradu da je od golmana Vladimira Stojkovića uzeo 49.000 evra.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Vladimir Stojković

On je na optuženičkoj klupi bio zajedno sa fudbalskim menadžerom Miroslavom Stefanovićem i pravnikom Vladimirom Đurkovićem, a na teret im se stavlja da su prevarili golmana prilikom prodaje placeva na Čukarici.

Davao informacije

Janković je, iznoseći odbranu, naveo i da ne zna koja su mu tačna ovlašćenja bila na toj funkciji, a da je Stojkoviću davao informacije o zemljištu kao i bilo kom drugom građaninu.

Stefanović: Dogovor je bio da Stojković finansira kupovinu placeva, a kad skoči cena, dobit podelimo na tri dela

- Znalo se da će posle izgradnje Beograda na vodi Makiško polje postati vredna lokacija i da će vrednost tog zemljišta porasti. Tih dana je dosta zainteresovanih ljudi dolazilo u opštinu da se raspituje, pa sam tako primio i Vladimira Stojkovića. Ja sam proveravao da li su placevi koje je hteo da kupi isplativi, da li su u zelenoj zoni, gde neće biti dozvoljena gradnja, ili ih seče neka velika saobraćajnica, što snižava njihovu cenu. Od Stojkovića sam dobio nekoliko puta novac, ukupno 49.000 evra - rekao je Janković.

Na pitanje sudije da li je taj novac kao funkcioner prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, Janković je odgovorio odrično. On nije odgovorio na pitanje kako je proveravao tačnu lokaciju placeva koje je Stojković želeo da kupi.

RepublikaFoto: Tanjug
Uroš Janković

Fudbalski menadžer Stefanović na suđenju je rekao da Jankovića poznaje sa stadiona FK Čukarički i da ga je ovaj pitao da li je zainteresovan za kupovinu placeva na Makiškom polju kojima treba da skoči cena.

Stojke traži nazad 200.000 evra

Vladimir Stojković je u odštetnom zahtevu tražio 23,5 miliona dinara, što je otrpilike 200.000 evra. Janković i Stefanović su uhapšeni 7. novembra 2016. godine, prilikom primopredaje novca u restoranu u centru Beograda. Inspektori u civilu su ih sačekali po izlasku i uhapsili ih sa obeleženim novčanicama u iznosu od 27.500 evra.

Delili dobit

- Ja sam mu odgovorio da jesam, ali da nemam pare. U razgovoru sa Stojkovićem sam mu pomenuo to i on je bio zainteresovan. Zajedno smo otišli kod Jankovića u opštinu i pričali. Dogovor je bio da Stojković finansira kupovinu, sačekamo nekoliko godina, a kada im skoči cena i odbijemo sve troškove, porez i sve ostale takse, onda Stojković, Janković i ja dobit podelimo na tri dela - objasnio je Stefanović.

Đurković je, iznoseći odbranu, izjavio da je Stojkovića slučajno upoznao.

- Pošto znam starosedeoce koji su vlasnici placeva, ponudio sam mu da posredujem u kupovini. Janković i Stefanović nisu znali da sam falsifikovao pečat javnog beležnika - rekao je Đurković.

Advokat bez diplome

Vladimir Đurković je izjavio da je završio Pravni fakultet, ali da nikada nije podigao diplomu i nije položio pravosudni ispit. Radio je kao pravnik u građevinskom preduzeću "Standard", a u društvu su ga svi zvali po nadimku Advokat, jer je delio stručne savete.

OD HAPŠENJA DO SUĐENJA

7. NOVEMBAR 2016. Uhapšeni Uroš Janković, Miroslav Stefanović i Vladimir Đurković
10. NOVEMBAR 2016. Uroš Janković je pušten iz pritvora uz kauciju od 50.000 evra
1. DECEMBAR 2017. Podignuta optužnica protiv Jankovića, Stefanovića i Đurkovića
18. OKTOBAR 2018. Optuženima počelo suđenje pred Specijalnim sudom

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading