Grip odnosi živote u Nišu: Još jedno preminulo, šestoro na aparatima za disanje

Autor: Novosti, Republika

Hronika

03.02.2019

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevena M. (26) iz Niša i muškarac (62) preminuli su na Infektivnoj klinici u Nišu od virusa gripa tipa AH1N1, a lekari se bore za život još šestoro pacijenata koji su na aparatima za disanje.

RepublikaFoto: pixabay.com

U Kliničkom centru nisu mogli da potvrde pod kojim okolnostima je preminuo 62-godišnji čovek, dok su za devojku objasnili da je na lečenje primljena u vrlo teškom stanju te da njoj, uprkos velikoj borbi lekara, na žalost, nije bilo spasa.

- Ona je pre više od nedelju dana primljena na Infektivnu kliniku u vrlo teškom zdravstvenom stanju i priključena je odmah na aparat za veštačku ventilaciju, ali uprkos svim naporima lekara da se izbore za njen život, ona je preminula u petak – potvrđuju u KC NIŠ. 

Prema rečima direktora Infektivne klinike prof. dr Miodraga Vrbića smrt je kod pacijentkinje nastupila jer je došlo do otkazivanja rada pluća.

- Pacijentkinja nije bila hronični bolesnik, imala je izuzetno tešku kliničku sliku plućnog distresa. Bila je priključena na mašinu za disanje, ali to nije uspelo da zaustavi to oštećenje pluća. Grip je bio potvrđen i laboratorijskim analizama, jer za sve teže slučajeve tražimo laboratorijsku potvrdu – rekao je Vrbić.

On je istakao da se na Infektivnoj klinici nalazi još sedam pacijenata obolelih od gripa AH1N1, koji su takođe u teškom zdravstvenom stanju i priključeni su na aparate za disanje.

- U pitanju su ljudi različite životne dobi koji su primljeni na lečenje u periodu od pre dvadesetak dana pa do pre nekoliko dana. Nisu svi među njima hronični bolesnici, grip i kod zdravih osoba može da izazove izuzetno tešku kliničku sliku - rekao je on navodeći da epidemija gripa AH1N1 u Nišu zvanično nije prijavljena, ali da je situacija kao kod epidemije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading