Savršen zločin! I posle skoro tri godine ubistvo Jelene Marjanović ostaje misterija

Autor: informer.rs, Republika

Hronika

07.02.2019

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga ubistva pevačice Jelene Marjanović urađena je toliko traljavo da postoje ozbiljne šanse da ovaj zločin i posle skoro tri godine ostane potpuna misterija. Dokazi protiv Jeleninog muža Zorana Marjanovića nedovoljni su da se on osudi, pa je sva prilika da od 2. aprila 2016. do danas nismo ni za pedalj bliže rasvetljavanju ovog slučaja, o kom priča cela Srbija.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/youtube.com/Kuća Cveća
Zoran i Jelena

Po mišljenju Informerovih sagovornika, minimalne su šanse da se nakon toliko vremena utvrdi ko je ubica, odnosno da se to potkrepi relevantnim dokazima, s obzirom na to da je mnoge od njih sada nemoguće veštačiti. Ostala su pitanja "zašto", "kako" i "ko je odgovoran" za to da neka veštačenja nisu urađena odmah ili jesu samo polovično.

Banjac: Nedopustivo poigravanje

Bivši načelnik UBPOK Boro Banjac, operativac starog kova i ogromnog iskustva, samo je kratko zaključio da je apsolutno nedopustivo da ovaj slučaj do danas nije dobio epilog.

- Prosto je neverovatno da u 21. veku, sa svom dostupnom tehnologijom, nadležni organi nisu uspeli da dođu do neoborivih dokaza i da se neko na takav način poigrava nečijom sudbinom.

Nepotvrđenom optužnicom Zoran Marjanović se povezuje sa zločinom na osnovu blata sa njegovih pantalona, koje je identično blatu iz Jelenine kose. Sve ostale dokaze Apelacioni sud je ocenio kao nedovoljne i naložio dopunsku proveru.

Posebno je nejasno i zašto, po pronalasku Jeleninog tela, uviđaj na licu mesta nisu radili forenzičari Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP, već "obični" inspektori. Nejasno je i zbog čega doskoro nije veštačena ogrebotina sa Zoranove desne ruke, iako je uzet bris sa nje odmah posle pronalaska Jeleninog tela i dostavljen je Biološkom fakultetu, gde je sve vreme bio zaključan (?!)

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Sumnjivi od početka: Zoranov brat i otac

To je urađeno tek po nalogu Apelacionog suda, koji je u septembru vratio optužnicu protiv Marjanovića na dopunu zbog niza manjkavosti.

 

 

Inače, veštačenjem sporne ogrebotine utvrđeno je da na njoj nije bilo tragova Jeleninog DNK, što opet ide naruku Zoranu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Grob Jelene Marjanović

Advokat Nebojša Milosavljević, koji je u jednom trenutku bio punomoćnik porodice Krsmanović, Jeleninih rođaka sa majčine strane, od početka je ukazivao na propuste iz istrage:

- Smatram da je uviđaj posle zločina loše urađen, da je reč o organizovanom zločinu jer onako brutalno ubistvo nije mogao da izvede jedan čovek. Neshvatljivo je da policija nije tragala za DNK nalazima koji su pronađeni na mestu zločina, a koji nisu bili Zoranovi. Tu posebno mislim na krvavi otisak stopala, za koji nikad nije utvrđeno čiji je. Siguran sam da je to potpis ubice.

Spasić: Fokusirati se na Jelenino poslovno okruženje

Bivši operativac Državne bezbednosti Boža Spasić mišljenja je čak da bi novi tužilac trebalo da otvori potpuno novu istragu i fokusira se na "poslovno okruženje" ubijene pevačice, a ne na porodicu.

- Na "trpezi" je mnogo dokaza, međutim, i dalje nam fali priznanje, motiv i oružje kojim je žena ubijena. Bez toga, nažalost, nemamo slučaj. Motiv nikada niko nije otkrio, samo se nagađalo o ljubomori, osveti... Da sam tužilac, naložio bih novu istragu, ali bi ovaj put ona bila usmerena na posao kojim se nesrećna žena bavila, njene prijatelje, a ne na porodicu - kaže Spasić.
Sličnog mišljenja je i Stevan Đokić, bivši policajac i predsednik Agencije za bezbednost, istrage i odbranu:

- Nije postajao nijedan egzaktan dokaz protiv Marjanovića. Da je postojao makar jedan, već bi bio osuđen. Slučaj ne sme pasti u zaborav i mora se pronaći počinilac. Potrebno je pročešljati sve ponovo, ali da to rade nadležne službe, a ne neki priučeni forenzičari. Evidentno je da je bilo propusta u istrazi. Ipak, novi tužilac ima sasvim dovoljno materijala za nove momente i dokaze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading