POČELO SUĐENJE FOKI U BEOGRADU: Ovoliko para ponudio da ga puste na slobodu!

Autor: alo.rs

Hronika

25.02.2019

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši sud u Beogradu odbio je danas predlog bivšeg američkog marinca Danijela Dejvida Korberta da ga pusti na slobodu uz jemstvo od 20 hiljada evra. Takođe je sudija odbio predlog odbrane da se Korbertu ukine pritvor u kojem se nalazi od decembra pretprošle godine i zameni kućnim zatvorom.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Danijel Dejvid Korbert

U nastavku suđenja danas je saslušan svedok Zvonko Đorđević, službenik Uprave kriminalističke policije iz Beograda koji je izjavio da su prateći okrivljenog Nikolu Andraševića otkrili da se tajno sastaje sa optuženim Nikolom Vučeljićem, a kasnije i sa okrivljenim Nenadom Palicom.

On je istakao da su Andraševića pratili jer je bio poznat kao osoba koja se bavi prodajom narkotika i da su prateći njega videli kako se sastaje sa Vučeljićem, a potom odlaze prema Kumodražu. Svedok je rekao da je Vučeljić imao kesu kod sebe sa kojom su ušli u fijat punto i kod groblja u Kumodražu se sastali sa Nenadom Palicom kojem je Vučeljić predao kesu.

Prema njegovim rečima, nakon izvesnog vremena Palica se vratio sa kesom i predao je Vučeljiću. Operativac Đorđević je dodao da su nastavili da prate Vučeljića i Andraševića do Autokomande gde su ih presreli i u kesi našli pištolj.

Optuženi Nenad Palica, koji se nalazi u pritvoru, izjavio je da se kaje što na prošlom suđenju nije dobio nanogicu jer bi, kako je istakao, možda predsednik AMSS Mirko Butulija bio živ.

- Kajem se. Možda bi Butulija bio živ da sam izašao. Osećam se krivim - rekao je Palica. Kako se saznaje, on je bio pripadnik obezbeđenja Mirka Butulije.

U detaljnoj odbrani Korbet je na prošlom suđenju naveo da od optuženih poznaje samo Vučeljića, kojeg je upoznao krajem 2017. godine preko zajedničkih devojaka.

- Družili smo se izlazili, pili. Boravio sam u hotelu 'Skver najn' nekoliko meseci, a kada mi je Vučeljić rekao da ima praznu sobu u svom stanu prešao sam kod njega - ispričao je Korbet.

Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gde je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem. Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu. Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta. Mornarički "Tim 6" toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu "pretorijanska garda" CIA, navode svetski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, spremao je likvidaciju visoko pozicioniranog srpskog funkcionera. Suđenje se nastavlja 29. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading