Za 7 dana napisano 21.000 kazni: Ovo su najčešći prekršaji

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

18.03.2019

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka godine u saobraćaju u Srbiji je poginulo 67 osoba, što je za trećinu manje nego na početku 2018. godine. Međutim, najnoviji rezultati akcije Saobraćajne policije sprovedene prošle nedelje pokazuju da smo veoma nedisciplinovani vozači. O tome govori i podatak da je MUP rutinskom kontolom u februaru za samo tri dana napisao 12.000 kazni zbog korišćenja mobilng telefona i nevezivanja pojasa.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Za vreme sedmodnevne akcije MUP-a, kada je kontolisana upotreba sigurnosnog pojasa, ukupno je otkriveno i sankcionisano 21.000 prekršaja, gotovo dvostruko više nego prošlog marta. Šesnaest hiljada vozača nije koristilo pojas na vozačkom, a skoro 1.800 na suvozačkom mestu. Dve hiljade suvozača na zadnjem sedištu, takođe, nije imalo vezan pojas.

- Vezivanje pojasa nije stvar vašeg ličnog izbora. Dakle mislite na vašu suprugu, na vašu decu. Mislite na to da ako poginete zbog nevezivanja pojasa, ostavljate vaše najmilije same - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Najveći problem je prevoz dece. Čak 350 mališana je pronađeno umesto na zadnjem na prednjem sedištu. Nevezanih mališana na zadnjem sedištu ima čak 500. Ovo su podaci koji treba najviše da zabrinu roditelje.

- Samo u toku prošle godine 750 dece je povređeno u svojstvu putnika, a četvoro dece je poginulo. Dakle veoma je važno da deca budu u bezbednosnom sedištu i da budu vezani sigurnosnim pojasom - istakao je Okanović.

I dalje se nastavljaju kontrole saobraćaja, kažu u MUP-u. Proveravaće se nivo alkohola u krvi, korišćenje pojasa i mobilnog telefona. Mole vozače da smanje brzinu, naročito u zonama škola.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading