Rat države sa narko mafijom: Svaki četvrti osuđenik trgovac drogom

Autor: Tanjug

Hronika

30.03.2019

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo četvrtina osuđenika u srpskim zatvorima su trgovci drogom, a jedna petina robija zbog teške krađe, piše "Politika". Poslednjeg dana prošle godine broj osuđenih bio je 7 921, rečeno je za taj list u Ministarstvu pravde.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od tog broja njih 86 osuđeno je na najtezu kaznu po nasem zakonu - 40 godina zatvora. U procentima to je samo jedan odsto svih osuđenika. Kaznu od 30 do 40 godina izdržava 46 osuđenika.

Za razbojništvo je osuđeno 11 odsto zatvorenika, a ubistvo i teško ubistvo dele četvrto mesto, zajedno sa krađom.

Zbog ova tri krivicna dela iza resetaka se nalazi po pet odsto od skoro 8 000 osuđenika u Srbiji.

Kaznu zbog nasilja u porodici izdržava četiri odsto ukupne zatvorske populacije, a po dva procenta čine oni koji su osuđeni zbog silovanja, prevare i teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, pokazuju podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija o stukturi krivičnih dela osuđenih do 31. decembra prošle godine.

 

 

Najveći broj osuđenih, 24 odsto, izdržava kaznu od tri do pet godina zatvora (1908 zatvorenika) , a slede ih sa 20 procenata oni kojima je sud izrekao kaznu između pet i deset godina zatvora (1606 osuđenika). Na trećem mestu sa 14 procenata zastupljeni su osuđenici na dve do tri godine (1080).

Sa godinu do dve zatvora ima 12 odsto ili 936 osuđenika.

Sve ostale kategorije zauzimaju manje od devet odsto ukupnog broja onih koji su u zatvorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading