Fondacija "Slavko Ćuruvija": Iako nema maksimalnih kazni za ubice, bitno da su proglašeni krivima!

Autor: Tanjug

Hronika

05.04.2019

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Slavko Ćuruvija" fondacija pozdravila je odluku Sudskog veća kojom su optuženi za ubistvo vlasnika i urednika "Dnevnog telegrafa" 1999. godine osuđeni na po 30 i 20 godina zatvora, i izrazila očekivanje od Apelacionog suda da potvrdi današnju presudu.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Slavko Ćuruvija

- Iako je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, smatramo da je od presudne važnosti stav Sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine. Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna s politički motivisanim zločinima i suoči s poražavajućim nasleđem režima Slobodana Miloševića - navodi Fondacija.

Fondacija dodaje da od nadležnih očekuje i da u najkraćem mogućem roku reše i procesuiraju sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama. 

Presuda jasno i nedvosmisleno potvrđuje, kako ocenjuju u Fondaciji, da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država, preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti. 

- Odluka Sudskog veća šalje jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi - navodi se u saopštenju Fondacije. 

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Mesto ubistva

Povodom presude za ubistvo beogradskog novinara reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je ocenilo da je presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije veliki dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe.

UNS takođe pozdravlja presudu kojom su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora i traži da državni organi pronađu i kazne i neposrednog izvršioca ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".

UNS kao i Fondacija Slavko Ćuruvija očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu koje je donelo Sudskog veća u sastavu Snežana Jovanović, Dragan Milošević i Vladimir Mesarović, i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđenu u odsustvu jer se nalazi u bekstvu.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Ratko Romić

- Današnje izricanje presude značajan je čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe - navodi UNS.

Udruženje podseća da je presuda izrečena 20 godina posle zločina i četiri godine od početka suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije posledica istrajne borbe njegove porodice, kolega novinara i rada Komisije za istraživanje ubistava novinara.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading