Ojadili državu za 55,5 miliona: Troje uhapšeno zbog zloupotrebe položaja i utaje poreza!

Autor: Republika

Hronika

09.04.2019

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšena su tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje i oštetili budžet Srbije za 55,5 miliona dinara, kao i krivično delo zloupotrebe službenog položaja kojim je pribavljena protivpravno imovinska korist od oko 23 miliona dinara, saopstila je danas Poreska uprava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tokom protekle godine, odgovorno lice privrednog subjekta iz Niša je uvozilo sanitarnu opremu i keramiku.

Zatim je, u dogovoru sa zakonskim zastupnikom i magacionerom drugog privrednog subjekta iz Niša, uzimao robu ispod carinskog nadzora i prodavao je građevinskim preduzećima i fizičkim licima i na taj način izbegao plaćanje carinskih dažbina i PDV-a.

Takođe, od 2015. do 2018. godine, deo robe koju je prodavao lažno je prikazao kao robu na zalihama u carinskom skladištu i nije evidentirao prihod od njene prodaje, dok je novac zadržao za svoje potrebe.

Osumnjičeni nije obračunao i platio PDV, porez na dobit pravnih lica, kao i porez na prihode od kapitala na neevidentirane prihode.

Protiv tri odgovorna lica podneta je krivična prijava i određena mera zadržavanja do 48 sati.

Uhapšeni su u koordiniranoj akciji inspektora Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu zamenika Višeg javnog tužioca - Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading