(FOTO, VIDEO) Sahrana Mire Marković u Požarevcu: Urna položena u grob uz pesmu "Podmoskovske večeri"

Autor: Republika

Hronika

20.04.2019

12:01 >> 13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković biće položena danas u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu. A na sahranu polako pristižu ljudi koji su sa njom bili bliski, među njima i dosta poznatih ličnosti...

Nakon što je pročitano pismo Marije Milošević, urna Mire Marković je spuštena u grob uz pesmu "Podmoskovske večeri".

Nakon opela neki od prisutnih će držati govore...

Drugi po redu govorio je Miomir Bulatović.

RepublikaFoto: Republika
Momir Bulatović

- Miro, napokon si pored čoveka kojeg si neizmerno volela. Putin je poslao veliki tek kad je abolirao Jeljcina, to se radi i u Americi. Ja sam siguran da će takvo vreme da dođe. Drugarice Miro počivaj u miru - rekao je Bulatović.

Prvi je svoj govor ispričao Milovan Bojić...

RepublikaFoto: Republika
Milovan Bojić

- Evo nas u vašem dvorištu pod lipom, napokon si pored svog muža. Evo nas tamo odakle ste i počeli. Draga Miro, ti si preko svoje glave preturila gotovo sve, ništa te nije zaobišlo. Ti i Slobodan niste izgubili svoju čast, to Srbija treba da pamti - rekao je Milovan Bojić.

Kako javljaju reporteri sa lica mesta, ono što je upečatljivo jeste da na sahrani nema unuka i bivše snaje Milice Gajić.

Prisutni su i Žarko Obradović, Slavica Đukić Dejanović, kao i Vladan Zagrađanin, Momir Bulatović i Goran Trivan ministar ekologije...

RepublikaFoto: Republika
Slavica Đukić Dejanović

Sahrani prisustvuju Milutin Mrkonjić i Nikola Šainović, a upriličen je pravoslavni verski obred.

Prvi je stigao lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj...

RepublikaFoto: Republika
Šešelj stigao među prvima

Odmah posle njega stigla je i poznata pevačica Zorica Brunclik sa mužem Miroljubom Aranđelovićem Kemišom za koje je poznato da su bili bliski sa porodicom Milošević.

Kako bi odao poslednju počast Miri Marković, u porodičnu kuću Miloševića došao je i prof. dr Milovan Bojić, nekada visoki funckioner Jugoslovenske levice.

Kako nam javljaju reporteri sa lica mesta, na shranu je dolaze i građani, poštovaoci Mire Marković i Slobodana Miloševića, prilaze, ljube Slobin grob i krst...

Komemoracija u Domu kulture

U požarevačkom Domu kulture danas je održana komemoracija udovici Slobodana Miloševića, Miri Marković, koju je je organizovalo Udruženje "Sloboda". Dugogodišnji predsednik tog udruženja Uroš Šuvaković rekao je da je Mira Marković bila najvažniji svedok Slobine epohe, njegov najodaniji saborac u najtežim bitkama.

- Bila je levičar, komunista, Jugosloven, profesor univerziteta, kosmopolita, borila se za pravdu, svoju zemlju i narod. Bila je anti fašista od rođena, sa cvetom u kosi koji je nosila u znak sećanja na jedinu sliku njene majke koju su ubili fašisti u logoru na Banjici - rekao je Šuvaković.

Komemoraciji su prisustvovali ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, bivši premijer Srbije Nikola Šainović, nekadašnji predsednik Crne Gore Momir Bulatović, bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović i drugi. Urna sa pepelom Mire Marković, koja je preminula u nedelju u Moskvi, kasnije danas biće položena u grob u porodičnoj klući u Požarevcu u kom počiva Slobodan Milošević.

Stigao je i Dragomir Karić.

RepublikaFoto: Republika

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading