Pobedio državu na sudu, a sad mora da joj plati: Josifovski o preinačenoj presudi, "zločincima" i dokazima

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

21.04.2019

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, prvostepena presuda Borku Josifovskom, nekadašnjem direktoru beogradske Hitne pomoći preinačena je i pravosnažno je odbijena njegova tužba protiv pet državnih organa. Preinačeno je i rešenje o troškovima parničnog postupka, pa je Josifovski obavezan da Republici Srbiji za troškove prvostepenog i drugostepenog postupka isplati 67.500 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Borko Josifovski

U ovom slučaju nije moguća retroaktivna primena Zakona o zaštiti uzbunjivača, koji se primenjuje od 2015. godine. Josifovski je u ovom slučaju tužio pet državnih institucija - Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agenciju za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Kako je za medije rekao doktor Josifovski, preinačenje presude ga nije iznenadilo, a bilo je i za očekivati, smatra on.

PRITISAK JAVNOSTI

- Nisam se iznenadio preinačenjem presude, čak sam i očekivao da će se ovo dogoditi. Prvostepena presuda u moju čast bila je izazvana više pritiskom javnosti, nego stvarnom željom sudskih organa da urade ispravnu stvar. Pretpostavljam da su sad postali svesni opasnosti koja bi mogla da proistekne da je i drugostepena presuda bila u moju korist. Pre svega bi morala da se pokrene istraga, koja bi otkrila mnoge malverzacije i kriminalne radnje u Hitnoj pomoći. Neverovatno je da su preinačili presudu bez da je odbrana podnela ijedan novi dokaz. Kako je to moguće? - pita se Josifovski.

Prema njegovim rečima, da će doći do ovakvog razvoja događaja postalo mu je jasno kad je na izricanju prvostepene presude video ministra Lončara u pratnji sadašnjeg direktora Hitne pomoći.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

DA SAM PRIHVATIO...

- On (direktor) je direktno učestvovao u podmetanju dokaza protiv mene i mom progonu iz te ustanove. Ministar Lončar mi je ponudio mesto direktora antikorupcijskog tela i ja sam ga odbio. Pitanje je da li bi ova presuda bila drugačija da sam prihvatio - objašnjava Josifovski.

- Žaliću se sigurno, samo je pitanje kome. Najpre postoji mogućnost za revizuju presude. Ukoliko naše sudstvo ostane nemo na moje pokušaje da isteram istinu na videlo, na kraju krajeva postoji sud u Strazburu. Jedno je sigurno: neću pustiti zločince, koji su radili o životu ljudi u ustanovi koja treba da čuva ljudske živote, da šetaju slobodno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading