Za prevare sa penzijama dobio 20 meseci zatvora

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

26.04.2019

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 20 meseci zatvora Sredoja Mirkovića, jer je zajedno sa još dvojicom ranije osuđenih učestvovao u zloupotrebama u PIO Fondu lažiranjem podataka za starosne penzije, a svoje usluge su građanima naplaćivali od 350 do 700 evra po godini staža.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda iz novembra prošle godine kojom je Mirković bio osuđen na dve i po godine zatvora zbog udruživanja radi vršenja krivicnih dela i produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Organizatori prevare sa penzijama od 2007. do 2014. godine, kojom je Republički budžet oštećen za više od 131 milion dinara, prema presudi bili su - ranije pravosnažno osuđeni Ivan Đindić i Željko Antulov, koji je radio kao referent za unos podataka u matičnu bazu podataka Fonda o prijavi i ođavi radnika na osiguranju, prijavi radnog staža i dohotka i prijavi o promeni podataka PIO fonda u filijali Beograd.

Član ove grupe postao je i Mirković, piše u presudi.

Na predlog Đindića, koji je prihvatio Antulov, zajednički su stvorili plan delovanja da radi pribavljanja imovinske koristi za sebe, pripadnike organizovane kriminalne grupe i druge, licno ili preko pripadnika organizovane krimilane grupe pronalaze osiguranike, kojima nedostaje odredeni period radnog staža za sticanje prava na korišcenje starosne penzije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zainteresovani su im plaćali 350 do 700 evra, po godini nedostajućeg staža, kako bi im okrivljeni upisali u matičnu evidenciju Republickog fonda PIO lažne podatke o ostvarenom stažu i dohotku i time im omogućili pravo na starosnu penziju.

Na taj način su upisali fiktivni radni staž za 119 lica - osiguranika.

Organizatori su za sebe i pripadnike organizovane kriminalne grupe pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 182.260 evra i 4.834.000 dinara, osiguranicima primanje, odnosno isplatu penzija u ukupnom iznosu od 116.293.335,19 dinara.

Budžetu Republike Srbije na ovaj način su naneli štetu od 131.738.847,43 dinara

U odluci Apelacionog suda se navodi da se osnovano žalbom Mirkovićevog branioca istice da prvostepeni sud utvrđenim olakšavajućim okolnostima nije dao odgovarajući značaj (lične i porodične prilike i raniji život) niti je cenio njegovu starosnu dob, kao i protek vremena od izvršenja krivicnih dela.

Po oceni Apelacionog suda sve to predstavlja naročito olakšavajuće okolnosti koje u konkretnom slučaju opravdavaju primenu instituta ublažavanje kazne, pa mu je kaznu smanjio za 10 meseci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading