"Je l' to za mog tatu kopate grob?" Kamiondžiju koji je nastradao u sudaru sa autobusom ispratili na večni počinak

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

02.05.2019

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zihnija Košuta (34), vozač kamiona koji je poginuo u stravičnom udesu na putu Kuršumlija – Prokuplje, sahranjen je juče na groblju u rodnom selu Preslo kraj Ribarića, a na večni počinak ispratilo ga je više stotina članova porodice, prijatelja, poznanika ali i onih koji ga nisu poznavali.

RepublikaFoto: facebook.com/ Zihnija Kosuta
Zihnija Košuta

- Sahranili smo juče mog sinovca Zihniju uz nezapamćen broj ljudi. Ovoliko velika sahrana ne pamti se u našem kraju, a brojnost ljudi govori o tome kakav je on čovek bio. Troje male dece je ostalo bez oca koji je po svojoj dobroti, poštenosti i vrednom radu bio nadaleko poznat - počinje priču Senko Košuta, stric poginulog kamiondžije Zihnije Košute.

Zihnija je nastradao kada je u nedelju ujutru u njegov kamion udario autobus pun putnika. U nesreći je nastradalo pet osoba, među kojima i vozač autobusa privatnog prevoznika.

- I taj vozač autobusa je nečije dete, nečiji brat. Svi smo mi učesnici u saobraćaju i svakom može da se dogodi. Mi ne krivimo nikoga, sudbina je takva i na nama je sada da se držimo zajedno i da pomognemo Zihnijinoj ženi i njihovim mališanima, koji su još uvek u šoku. Oni su mali, najstarija ćerka je četvrti razred, mlađi sin prvi, a najmlađe dete ima tri godine - priča Zihnijin stric.

Kako nam je objasnio, Zihnijina deca su juče sve vreme bila sa njima dok su pripremali sahranu. Iako se možda čini da ne shvataju šta se tačno dogodilo, odusustvo oca svakako primećuju.

- Juče me je na groblju njegov srednji sin koji ide u prvi razred pitao: "Striko, je l' to za mog tatu kopate grob?". Takve situacije se teško podnose na nogama, ali mi nemamo izbora nego da ostanemo jaki i da gledamo da se to prebrodi. I njegovi roditelji su u šoku, braća sestre... Njegova baka je još živa, možete zamisliti kako je njoj - kaže Senko.

Da je Zihnija bio plemenit, pošten i radan čovek potvrdili su i prijatelji i komšije porodice Košuta, koji za njega imaju samo reči hvale.

- To je časna, poštena, radna porodica. Zihniju sam gledao kako odrasta, bio je čovek bez mane, oženio se, dobio troje dece, mučio se da ih prehrani radeći taj težak posao. Sve je radio zbog njih i svaki slobodan trenutak je koristio da provede sa decom, da im ugodi - priča komšija i prijatelj porodice Košuta.

Dok je tužna povorka juče koračala ka večnom počivalištu, moglo se čuti kako prepričavaju anegdote i plemenute postupke preminulog. Tako je njegov nadređeni ispričao da je Zihnija jednom prilikom na graničnom prelazu gde je čekao više sati na prolazak izašao iz kolone samo da bi pomogao čoveku čije je vozilo završilo u jarku. Kada su ga pitali zašto to radi kada će izgubiti red i ponovo čekati satima, samo je kratko odgovorio: "Neka, treba da pomognemo čoveku".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading