Zverski ubio ženu, taštu i tasta: Da li će monstrum iz Novog Sada završiti na doživotnoj robiji?!

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

24.05.2019

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Janković (36), koji je jutros počinio svirep zločin kada je zverski ubio svoju suprugu Mirjanu (32) i njene roditelje Branislava i Nadu Pajić, prema mišljenju pravnika neće završiti na doživotnoj robiji.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Monstrum: Goran Janković

-  Trostruko ubistvo samo po sebi ukazuje da je u pitanju teško ubistvo. Ne samo zbog broja žrtava, već verovatno iza njega leži motiv koji takvo ubistvo čini teškim. Za teška ubistva je bila predložena kazna od 30 do 40 godina, a izmenama i dopunama Krivičnog zakonika to je preinačeno u kaznu doživotnog zatvora. Ipak, izmene i dopune stupaju na snagu tek 1. decembra 2019. godine - kaže za Telegraf.rs advokat Radiša Roskić.

On dodaje da dok između kazne od 30 do 40 godina i one doživotnog zakona postoje zakonske razlike, one su sa životnog aspekta vrlo male.

Da Janković neće moći da dobije doživotnu robiju objašnjava i advokat Ivan Simić, podsećajući da postoji pravilo da se na počinioca uvek primenjuje zakon koji je po njega blaži.

- Prema učiniocu krivičnog dela se uvek primenjuje onaj zakon koji je po njega najpovoljniji. Asksiomi krvičnog prava su takvi, bilo da je po njega povoljniji krivični zakon koji je na snazi u momentu vođenja krivičnog postupka, ili onaj u vreme izvršenje krivičnog dela. S obzirom da još nisu stupile na snagu izmene krivičnog zakona koje predviđaju kaznu doživotnog zatvora, njemu neće moći da bude izrečena ta kazna - objašnjava Simić.

 

 

On ipak ističe da ova tragedija "pokazuje i potrvđuje da kazna doživotnog zatvora jeste adekvatna za određena krivična dela".

- I ne samo potrebna, već i da je vrlo verovatno i nužna. Po mom stavu i iskustvu, jedino svest učinioca krivičnog dela da će biti adekvatno i rigorozno kažnjen može ga sprečiti da počini krivično delo - kaže Simić.

Ubica mora da bude kažnjen efektivnom krivičnom sankcijom. Ovde imam delo trostrukog ubistva i doživotna kazna bi bila adekvatna, jer su posledice toliko teške, i po žrtve, i po samo društvo. Jedno društvo u kome se desi trostruko ubistvo traži i zahteva dogovor na takav oblik protivpravnog i društveno-neprihvatljivog ponašanja. S tim u vezi, mere zabrane prilaksa nisu efikasno i adekvatno sredstvo da bi se sprovela prevencija protiv ovako teških krivičnih dela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading