Evo kako su razotkriveni otmičari koji su pokušali da prokrijumčare devojčicu u Nemačku

Autor: Politika

Hronika

02.06.2019

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krijumčarenje 14-godišnje devojčice sa Kosova na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" sprečeno je kada su carinici posumnjali da maloletnica ima 20 godina, koliko je navedeno u njenom falsifikovanom pasošu. Takođe, službenici nisu poverovali ni u to da je državljanka Nemačke Marija Braun (18), koja je bila u pratnji maloletnice, njena sestra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog sumnje da su izvršile krivično delo trgovina ljudima, uhapšene su tri osobe - Faik Osmani (42) iz Prištine, Ferijan Rama (34) iz Kragujevca i Marija Braun (18) iz Nemačke.

Prema dosadašnjim saznanjima, devojčici iz Kosovske Kamenice staroj 14 godina, ugovoren je brak u Nemačkoj, a Kragujevčanin Rama i nemačka državljanka Marija Braun su po prethodnom dogovoru sa Osmanijem, koji ih je sa Kosova dovezao u Niš, maloletnicu pokušali da ukrcaju na let za Dortmund.

Međutim, pripadnici Stanice pogranične policije otkrili su njihov pakleni plan - posumnjali su u priču nemačke državljanke da joj je maloletnica sestra i proverom dokumenata su otkrili da 14-godišnjakinja ima falsifikovan pasoš u kom je navedeno da ima 20 godina, iako je bilo očigledno da je mlađa.

Kragujevčanin Ferijan Rama i Nemica Marija Braun uhapšeni su na aerodromu, dok je Faik Osmani pokušao da pobegne iz Srbije automobilom, ali je zaustavljen i uhapšen na Horgošu.

Devojčica koju su pokušali da prokrijumčare zbrinuta je potom u niškoj ustanovi za nezbrinutu decu "Duško Radović", a juče popodne su po nju došli roditelji iz Kosovske Kamenice. Ipak, devojčica još uvek nije vraćena porodici zbog saslušanja, kako bi se utvrdilo da li je bila kidnapovana ili je dobrovoljno pristala da ode za Nemačku.

Istovremeno, list "Politika" piše da se proverava i identitet nemačke državljanke Marije Braun zbog sumnje da su i njene putne isprave falsifikovane, te se pretpostavlja da je reč o osobi iz Kazahstana ili Rusije.

Fiktivan brak zbog papira i robovanje

Prema informacijama koje su poznate za sada, sumnja se da je mozak operacije bio Faik Osmani, da je kupio devojčicu od roditelja i ugovorio njen brak u Nemačkoj.

Pojedini izvori iz istrage naveli su da postoje određene sumnje da bi devojčicin brak u Nemačkoj bio sklopljen samo zbog papira, a da bi potom bila korišćena za najgore poslove poput prostitucije.

Kako su ugovoreni brakovi u sredini iz koje dolazi devojčica uobičajena stvar, sumnja se da je uhapšena trojka ovo pokušala da iskoristi kako bi je prebacila u Nemačku. Tako ni ljudima iz njene okoline ne bi bilo čudno što devojčice nema.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni tužiocu Višeg javnog tužilaštva. Njima se stavlja na teret krivično delo trgovina ljudima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading