Prva žrtva poplava? Pošao traktorom na njivu i nestao

Autor:

Hronika

06.06.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drama u Trsteniku! Poljoprivrednik V. C. (60) iz sela Selište nestao je u utorak oko 19 časova i potraga za njim trajala je i tokom jučerašnjeg dana. On je poslednji put viđen na traktoru kojim je krenuo da obiđe poplavljene njive van sela i nestao bez traga.

RepublikaFoto: Tanjug/S. PETROVIĆ
Foto: Ilustracija

Njegove komšije koje su se našle s druge strane obale Zapadne Morave kažu da su čuli zapomaganje, ali ništa nisu mogli da vide jer je zvuk dopirao iza vrbaka koji zaklanja pogled. Čulo se, kako objašnjavaju, dva-tri puta, pa utihnulo.

Nestanak poljoprivrednika prijavljen je Policijskoj upravi Kruševac, pa su pripadnici MUP i mnogobrojni dobrovoljci juče čamcima pretraživali reku i priobalje. Nešto posle podneva uspeli su da lociraju traktor koji je bio zarobljen u vodi veličine omanjeg jezera, formiranog tokom poplave. Otežavajuća okolnost je veoma nepristupačan teren. Sumnja se da je V. C. upao u neku od brojnih vrtača. Zbog mutne vode i mulja u potragu su se uključili i ronioci. Inače, bitka sa poplavama u tom mestu i dalje traje budući da je veći deo sela pod vodom, iako je nivo vode znatno niži.

312 LJUDI EVAKUISANO TOKOM POPLAVA

Kritično je bilo i u kraljevačkim naseljima Sirča, Adrani i Grdica. U Sirči, mestašcu na svega sedam kilometara od centra grada, koja je najteže pogođena u ovom kraju, širi se nesnosan smrad uginulih životinja. Leševi živine i stoke ostali su zarobljeni u blatu i đubretu koje je ostalo nakon povlačenja vode. Mulj je visine pola metra.

100 KILOMETARA PUTEVA UNIŠTILA BUJICA U IVANJIČKOM KRAJU

Takođe, na stotine kuća u tom mestu, u kojima ima i dece i invalida odsečeno je od grada pošto je voda odnela deo puta, pa su meštani improvizovali mostić kako bi mogli da odu po namirnice i prevedu bolesne do lekara. Procene su da će šteta u Kraljevu biti veća nego 2014. jer je voda sada viša 20 centimetara.

600 OBJEKATA POPLAVLJENO ŠIROM SRBIJE

Snimak bagera koji izvlači iz reke gomilu đubreta i potom ga ponovo vraća u vodu, samo s druge strane mosta, razgnevio je javnost, međutim, u međuvremenu je stiglo objašnjenje da je reč o postupku razmuljivanja, čime se sprečava dalje izlivanje vode. Stručnjaci objašnjavaju da je ovim potezom spasen most na reci Raški u Novom Pazaru. Cilj je bio da se razbije čep koji se stvorio od mulja, balvana i drugih gabaritnih predmeta kako bi voda mogla da proteče, a činjenica da nije odložen na obalu ili u kamion opravdana je vanrednim stanjem.

Dragomir i Slavko pravi heroji

RepublikaFoto: Tanjug/S. PETROVIĆ
Foto: Ilustracija

Slika mladića iz Guče koji kroz vodu do pasa nosi jagnjad, spasavajući ih od poplava, obišla je celu Srbiju, a javnost je pozdravljala njegov human gest. U međuvremenu se saznalo da je reč o Dragomiru Šuluburiću, koji je sa drugim mladićem Slavkom Vujićem iz Lučana ušao u borbu sa vodenom stihijom, iako njihova domaćinstva nisu bila ugrožena. Šuluburić objašnjava da su primetili da u magacinu pored puta plivaju ovce i da nije bilo nikog da ih izbavi, te da su bez razmišljanja ušli da ih spasu. Izvukli su i jednog psa, a pre toga su pomogli da se dva automobila izvade iz vode.

Poznati meteorološki portal Akuveder predviđa da će leto u Evropi biti izrazito toplo i sa opasnim prodorima žestokih oluja. Time je potvrđeno ono što je Srpski telegraf nedavno objavio, a područje dugotrajne vrućine protezaće se od Portugala i Španije do jugoistoka Evrope. Vrućine, piše Akuveder, neće biti brutalne na Balkanu, ali uz "vrlo gadnu cenu", jer se na potezu od Grčke do Srbije i Rumunije na severu, te Bugarske na istoku, predviđaju grmljavinske oluje, praćene čak i pijavicama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading