Još trojica Crnogoraca uhapšeno nakon najveće zaplene kokaina

Autor: Republika, Tanjug

Hronika

21.06.2019

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uhapšeni su pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39), kao i njihov kolega Loli Pulu.

Foto: Ilustracija

Još trojica državljana Crne Gore uhapšena su zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju šverca više od 16 tona kokaina, koji je zaplenjen na teretnom brodu u Filadelfiji.

Detalji o ulogama koje su muškarci navodno igrali u pokušaju krijumčarenja i pozicijama koje su držali na brodu ostali su pod sudskim pečatom dok se istraga nastavlja, piše filadelfijski "Inquirer".

Uhapšeni su pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39), objavili su izvori iz istrage.

Sva trojica bili su članovi posade broda "MSC Gajan", u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, na kojem su pronađene desetine pakovanja kokaina. Osim njih, prekjuče je uhapšen i njihov kolega Loli Pulu.

Dodatna hapšenja su usledila dan nakon što su druga dva člana posade - drugi čamac broda, Ivan Đurašević i pomorac Fonofaavae Tiasaga - optuženi za kršenje zakona o krijumčarenju pomorske droge.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Brod na kome je zaplenjena droga

Obojica su priznala istražiteljima da su pomogli da se ukrca velika količina kokaina iz 14 manjih brodova koji su se približavali brodu "Gajanu" tokom noći na relaciji između Paname i peruanske obale u maju i ranije ovog meseca. Za taj posao obećali su im isplatu veću od 50.000 dolara.

Đurašević (29) i Tiasaga (28) iz Samoe, svaki je umešao druge u brod, uključujući šefa "Gajana", električara i inženjera, prema sudskim spisima koji nisu naveli te ljude i koji su od tada uklonjeni iz javnog suda.

Jedna od najvećih zaplena ikada

Američki advokat Villijam M. Meksven opisao je zaplenu na "Gajanu" kao najveću ikad u regionu i jednu od najvećih u američkoj istoriji. Procenio je da je vrednost droge veća od milijardu dolara.

"Gajan" je ostao usidren u Filadelfiji dok su istražitelji nastavili da pregledaju njegov utovar. Brod je u vlasništvu kompanije "Mediterranean Shipping Co.", firme sa sedištem u Ženevi koja posluje u nekoliko gradova u SAD-u.

Nije bilo jasno da li je neko od tih članova posade bio među četvoricom optuženih u sredu.

Vlasti kažu da se nadaju da će objaviti više informacija kasnije u toku sedmice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading