BAZENI, REKE I JEZERA SVAKE SEZONE ODNESU 50 ŽIVOTA: U Srbiji se za nedelju dana udavilo četvoro, oprezno na kupanje!

Autor: informer.rs

Hronika

22.06.2019

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podaci o nesrećama na kupalištima širom Srbije su zabrinjavajući! Svakog leta se u našoj zemlji udavi čak 50 ljudi, a najmlađa žrtva ima samo 14 godina, dok najstarija ima 82. Kako bi se fatalni ishodi sprečili neophodno je kupati se samo na obezbeđenim kupalištima i, naravno, nikako ne konzumirati alkohol, pa plivati i provoditi duže vreme u vodi.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Stručnjaci iz spasilačkih službi apeluju na kupače da ulaze u vodu samo na obeleženim plažama, da budu pažljivi i da nipošto ne plivaju pod uticajem alkohola ili sa punim stomakom.

Crna serija

Crna serija ovog leta otvorena je u utorak, 11. juna, kada se dečak M. G. (14) udavio u bari u selu Mošorin kod Titela. Tri dana kasnije, Željko Jovanović (37), otac dvoje dece iz Velikog Gradišta, utopio se u Dunavu kod gradske plaže. U subotu ujutru u Južnoj Moravi kod Bobovišta isplivao je leš muškarca za koga se pretpostavlja da je N. V. (61). Niz tragedija nastavljen je dva dana nakon toga, kada je na Adi Ciganliji nastradao Milan P. (82) pošto se kupao na mestu gde je to najstrože zabranjeno. On je najverovatnije dobio srčani udar. Konačno, Pavle Grujić (20), student iz Šapca, nestao je u sredu u Novom Sadu kada je pokušao da prepliva Dunav. Za njegovim telom ronioci još tragaju...

Šef spasilačke ekipe na Adi Ciganliji Miodrag Jović kaže da je veliki broj utapanja kod nas nešto što se iz godine u godinu ponavlja.

Foto: Ilustracija

Hitna pomoć: Oprez zbog vrućine

U Hitnoj pomoći ističu da visoke temperature ne mogu da ubiju, ali mogu da pogoršaju stanje hroničnim bolesnicima i na kraju dovedu do smrti.
- Savet svim građanima, i zdravim i bolesnim, jeste da od 11 do 16 časova kada je sunce najjače ne izlaze napolje bez preke potrebe. Takođe, pijte dosta tečnosti, jedite manje masne i začinjene hrane, kome je doktor prepisao terapiju potrebno je da je redovno uzima i nikako ne ulazite naglo u hladnu vodu. Ovako visoke temperature ne prijaju ni potpuno zdravom čoveku, a kamoli starim i bolesnim ljudima. Vrućine ne mogu da ubiju, ali kod pacijenata koji već boluju od nečega mogu da pogoršaju stanje, a komplikacije mogu dovesti i do smrti. Srce prvo strada jer već radi pod dodatnim opterećenjem zbog toplote, a kada naglo uđemo u hladnu vodu, to za njega predstavlja veliki stres - poručuju u Hitnoj pomoći.

- Više od 50 ljudi se udavi u našoj zemlji svake godine, a posebno su opasne reke, s obzirom na to da se radi o tekućoj vodi, čije se dno brzo menja. Zato mi uvek savetujemo kupačima da ne borave na kupalištima koja nisu uređena, kao i tamo gde nema medicinske pomoći i spasilačke službe. Konkretno, na Adi apelujemo na kupače da ne pokušavaju da preplivaju jezero, da se kupaju u obeleženim zonama, a roditelje posebno savetujemo da više pažnje obrate na svoju decu - navodi Jović.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Goran Radivojević, šef spasilačke ekipe na novosadskom Štrandu, jedinom obeleženom kupalištu u ovom gradu, kaže da je najbitnije izbegavati divlje plaže.

- Ono što preporučujem svim posetiocima organizovanih kupališta jeste da obavezno pročitaju table na ulazu, na kojima su navedene mere prevencije. Takvih upozorenja nema na divljim plažama, pa su tamo česta utapanja u letnjim mesecima -kaže Radivojević i dodaje da je posebno opasno kada roditelji izgube decu iz vida.

Pravila bezbednosti

- Desi se da roditelji misle da su im deca na sigurnom, naročito ako pri sebi imaju neko pomagalo poput dušeka. Međutim, malo je potrebno da se dete prevrne i udavi.

Nišlija Petar Petrović, koji već 11 godina radi kao spasilac, kaže da kupači moraju da se pridržavaju pravila bezbednosti bilo da su na bazenu ili na otvorenim vodama.

- U vodu se ulazi samo ako ste u dobroj kondiciji, dakle nikako nakon upotrebe alkohola, opojnih sredstava, pa čak ni kada ste previše pojeli. To se radi oprezno i postepeno, naročito ako ste duže bili na suncu. Ako ste neispavani, nije preporučljivo da se kupate. Najbolje je malo odmoriti se u hladovini dok ne osetite da vam je dovoljno dobro pa tek onda ući u vodu - savetuje Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading