Šok-izveštaj veštaka da narko-bos posluje čisto: Ko pere Šarića?

Autor:

Hronika

27.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je sav novac Darka Šarića i njegovih 17 prijatelja koji su zajedno s njim optuženi za pranje 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina čist i da potiče iz legalnih izvora poprilično je šokirala stručnu javnost.

RepublikaFoto: e-stock
Darko Šarić

Nalazi veštaka koji su radili analizu poslovanja kompanija koje se dovode u vezu sa Šarićem na preko 100 strana predstavljeni su na suđenju narko-bosu u Specijalnom sudu. Posle devet godina veštaci su utvrdili da nijedna banka nije osporila bilo kakvu finansijsku transakciju Šariću i njegovim saradnicima. Tužilaštvo smatra da ovaj novac potiče od prodaje droge, dok odbrana tvrdi da je on stečen na legalan način.

- Da je sve čisto, ne bi on iz Pljevalja došao ovde da ulaže. Da je prljavo, prljavo je, ali oni koji se time bave trebalo je i da znaju kako da dokažu - prokomentarisao je ovakav nalaz veštaka kriminolog Zlatko Nikolić.

PRLJAVA IGRA

Upitan ko je konkretno zabrljao u slučaju Šarića, Nikolić krivicu prebacuje na podnosioce prijave protiv narko-bosa.

Sekulić: Mi smo po zadatku pratili samo realne tokove novca. Nismo imali zadatak da istražujemo kako su stekli novac

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Vlado Sekulić

- Zabrljao je onaj ko je dao pogrešne podatke i informacije da se radi o pranju novca i prljavoj igri. Ako je znao da to jeste prljavo, kako onda veštaci nađoše da nije prljavo. Neko mora da odgovara za ovo, ili podnosioci krivične prijave ili komisija veštaka koja je, da li pod pritiskom ili ko zna zašto, dala takvo mišljenje. Ovo nije mala igra. Ovde je obraz države u pitanju i uopšte pravosuđa - dodao je Nikolić.

Da je sve čisto, ne bi on iz Pljevalja došao ovde da ulaže

Zlatko Nikolić, kriminolog

Veštaci su naveli da je novac kojim su kupovana preduzeća dolazio iz sredstava kojima su raspolagale of-šor firme "Financial angels", "Caramarilla Corporation", "Lafino trade", ali i parama pokojnog Dragana Dudića Frica, kao i optuženih advokata Andrije Krlovića i Radovana Štrpca. Međutim, tužilaštvo tvrdi da su ove kompanije korišćene kako bi se novac stečen švercom kokaina ubacio u legalne tokove.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Mahmut Bušatlija

Međutim, direktor Gradskog zavoda za veštačenja iz Beograda Vlado Sekulić, čiji veštaci su radili analizu, tvrdi da je sve uređeno po zadatku koji su dobili od Višeg suda u Beogradu.

BUŠATLIJA: Kada je novac ušao u banku, sve dalje transakcije su čiste, ali bitno je utvrdi na koji način je Šarić došao do imovine

- Mi smo pratili realne tokove novca po zadatku koji smo dobili od Odeljenja za organizovani kriminal, za tačno određeni period. Nismo imali zadatak da istražujemo kako su stekli novac, već kako se kretao novac u međubankarskim transakcijama - rekao je Sekulić i dodao da je u dopunskom zaključku komisije taksativno navedeno odakle potiče Šarićev novac.

Šarić ispitivao veštake

Darko Šarić juče je pred Specijalnim sudom u Beogradu, postavljajući pitanja veštacima ekonomske struke, tvrdio da je po osnovu zarada, prodaje Štampe i podignutih kredita imao tri puta više legalno stečenih para na računima svojih firmi od cifre za koju ga Tužilaštvo tereti da je oprao. On je naveo sve uplate koje su vršene na račun preduzeća čiji je on vlasnik, kao i njegov brat Duško, a kad se sve sabere, kako je kazao, dolazi se do cifre od skoro 57,6 miliona evra.

Šarić je insistirao da stručnjaci kažu da li je on unosio ili iznosio novac iz zemlje, na šta je dobio odgovor da su privredna društva koja se spominju u optužnici, a koja je on kupovao, u zemlji.

- Možete li da date zaključak da novčani tokovi potiču iz legalnih prihoda? - usledilo je njegovo pitanje.

- Mi smo utvrdili činjenično stanje na osnovu dokumentacije, a da li je to legalno ili ne, ne bismo se izjašnjavali. Mi smo ukazali iz kojih izvora su vršeni transferi.

M. L.

RepublikaFoto: Public
Zlatko Nikolić

U BANCI JE SVE ČISTO

Ovakvim nalazom nije iznenađen ekonomista Mahmud Bušatlija.

- Kada je novac ušao u banku, sve dalje transakcije su čiste, tako da ta komisija bilo kakav drugi zaključak i nije mogla da donese. Ali, valjda je sud naložio da se utvrdi na koji način je Šarić došao do imovine, jer utvrđivanje kriminalnih tokova novca je bitno - kaže Bušatlija.

 

 

Sa njim se slaže i kriminolog, koji je konstatovao da neuki i neodgovorni otaljavaju posao ili dižu prašinu na štetu države, a to ne bi smelo da prođe nekažnjeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading