Odlučeno gde će biti izručen surovi ubica Čaba Der

Autor: Kurir, Republika

Hronika

27.06.2019

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češka ministarka pravde Marije Benešova odlučila je danas da Čabu Dera, madjarskog i srpskog državljanina koga su zbog plaćenih ubistava tražile Mađarska, Holandija i Srbija izruči Mađarskoj.

RepublikaFoto: IndesTV/printscreen
Čaba Der

- Ministarka Benešova je dala prednost Madjarskoj nakon poredjenja ozbiljnosti počinjenih krivičnih dela i visine kazne koja mu je pretila u pojedinim zemljama - kazao je danas češkoj agenciji ČTK portparol češkog ministarstva pravde Vladimir Žepka.

Portparol je naglasio da je proces izručenja ubrzala pomoć Eurojusta iz Haga jer su organizovali sastanke predstavnika pravosudja sve tri zemlje koje su tražile izručenje i efikasnija je bila razmena informacija.

Krajem maja Gradski sud u Pragu presudio je da Der može biti izručen Madjarskoj, s čime se složio, dok je ;kategorično odbio da bude izručen Srbiji.

- Ima svoje razloge za to koje sada neću da objašnjavam - kazao je u maju advokat Dere Blend Raji, dok je sam ;Der pred sudom u Pragu 28. maja kada se odlučivalo o izručenju Madjarskoj rekao da želi da ide u Madjarsku jer tamo ima porodicu.

RepublikaFoto: facebook.com/Caba Der

Da je dopustivo i moguće izručenje Srbiji koja je Dera tražila zbog likvidacije Nebojše Markovića iz Beograda na Banovom brdu, praški sud je odlučio 13. juna a Holandija je svoj predmet prepustila Madjarskoj i odustala od izručenja.

Čaba Der uhapšen je 1. marta u Pragu u hotelu Amadeus a u hotelskoj sobi su pronadjeni falsifikovani pasoši, dva pištolja, prigušivač i municija i perike kojima je menjao svoj izgled dok se krio od policijske potere na osnovu zahteva Madjarske, Holandije i Srbije.

Kad su ga u maju pred sudom pitali zašto je ubijao, Der je odgovorio "za pare" a dobro raspoložen čak je čestitao policajcima što su uspeli da ga nadju i uhapse.

Izručenje Der čeka u Pragu u zatvoru sa pojačanim nadzorom, po znatno oštrijem režimu nego ostali, nema prava da sreće sa ostalim pritvorenicima, jer, kako pretpostavlja njegov advokat, češke ;vlasti se plaše da bi mogao nekoga da povredi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading